• Comparte a Telegram
  • Comparte a WhatsApp
  • Imprimir

La Taula de Diàleg dels Trastorns Alimentaris presenta una Guia dirigida a les famílies de persones amb anorèxia o bulímia com a eina d'acompanyament interactiva i didàctica

Volver
Viernes, 14 de febrero de 2020
Moment de la cloenda de la presentació de la guia.

Moment de la cloenda de la presentació de la guia.

  • La directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Beth Abad, ha presentat avui la Guia Per a Famílies de Persones Afectades per un TCA, elaborada per experts i professionals de la salut amb l’objectiu de dotar els familiars de malalts d’anorèxia i bulímia d’una eina d’acompanyament i coneixement didàctica i interactiva
  • Aquesta guia és fruit dels treball monogràfic “Anorèxia i Família” que ha dut a terme la Taula de Diàleg des de 2017. Amb la presentació d’aquesta guia, i després de vuit anys, l’ACC passa el relleu a l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el lideratge de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels TCA
  • La directora de l’ACC, Beth Abad, ha explicat que “després de vuit anys de feina, avui traspassem el lideratge de la Taula de Diàleg a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, perquè considerem que per part de les polítiques de consum la feina ja està feta i ara cal passar el relleu per continuar treballant en àmbits més tècnics dins les competències de Salut”
  • Entre les fites assolides, Abad ha destacat “la normativa catalana, pionera a Europa que permet sancionar l’apologia de dels Trastorns alimentaris a internet”. Des de l’entrada en vigor de la modificació del Codi de Consum que sanciona aquests continguts a la xarxa, al març de 2019, l’ACC ha sancionat una empresa amb 85.000 euros, i actualment hi ha altres vuit expedients sancionadors en tramitació

 

La Guia per a Famílies de Persones Afectades per Trastorns Alimentaris (TCA) —presentada aquest matí per la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels TCA— vol ser una eina d’acompanyament i coneixement interactiva i didàctica que ajudi als familiars de malalts d’anorèxia, bulímia o altres tipus de trastorns a identificar la patologia i a saber com actuar com a suport i cuidador.

Aquesta guia és fruit dels treballs monogràfics “Anorèxia i Família” que ha estat duent a terme la Taula de Diàleg des de 2017. El document ha estat elaborat de forma desinteressada per 16 experts i professionals de la salut, entre psicòlegs, psiquiatres i infermers, i recull d’una manera senzilla, sistemàtica i útil, els resultats dels estudis realitzats en el marc de la Taula i el seu coneixement professional.

La presentació ha comptat amb la presència de la directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), del Departament d'Empresa i Coneixement, Beth Abad, i de la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carme Cabezas, i ha anat a càrrec del doctor en psicologia i coordinador de la Unitat de TCA de l’Hospital Sant Joan de Déu, Eduard Serrano; la piscóloga clínica i directora Fundació Fita, Raquel Linares; la psicóloga clínica en la Unitat de Subaguts de TCA- Numáncia del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Marta Curet; i la psiquiatra i coordinadora de la Unitat de TCA en nens i adolescents del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona, Teia Plana.

Segons ha explicat un dels autors de la guia, doctor en psicologia i coordinador de la Unitat de TCA de l’Hospital Sant Joan de Déu, Eduard Serrano, “la guia ha buscat ser pràctica. Els professionals buscàvem un material gràfic que les famílies que venen a la consulta es poguessin endur a casa i del que nosaltres poguéssim  ser prescriptors” Així mateix, Serrano ha explicat que “la guia s’orienta a les famílies, i en general a tot l’entorn del pacient ,perquè són un important agent de canvi en la recuperació al llarg de tot el procés de la malaltia; des de la prevenció, passant per la detecció precoç, i fins a l’acompanyament, un cop s’ha manifestat la malaltia i s’ha iniciat el tractament”. “Quan la família s’implica, el pronòstic de curació és molt més bo”, ha apuntat Serrano.

Amb la presentació d’aquesta guia, i després de vuit anys, l’ACC passa el relleu a l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el lideratge de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels TCA. Segons ha explicat la directora de l’ACC, Beth Abad, “aquesta  guia representa la culminació dels treballs de la Taula de Diàleg en un dels seus àmbits d’actuació; Anorèxia i Família”. Abad ha explicat que “després de vuit anys de feina, avui traspassem el lideratge de la Taula de Diàleg a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, perquè considerem que per part de les polítiques de consum la feina ja està feta i ara cal passar el relleu per continuar treballant en àmbits més tècnics dins les competències de Salut”.

Entre les fites assolides, Abad ha destacat “la normativa catalana, pionera a Europa que permet sancionar l’apologia de dels Trastorns alimentaris a internet”. Des de l’entrada en vigor de la modificació del Codi de Consum que sanciona aquests continguts a la xarxa, al març de 2019, l’ACC ha sancionat una empresa amb 85.000 euros, i actualment hi ha altres vuit expedients sancionadors en tramitació.

 

Contingut de la Guia: Psico-educació del TCA, suport social, i eines d’actuació

El contingut de la guia s’estructura en tres eixos: la psico-educació del trastorn de la conducta alimentària, el suport social i les eines per a les famílies i les persones de suport.

En la primera part, Psico-educació dels trastorn de la conducta alimentària, introdueix en què són els trastorns alimentaris, els tipus de TCA (quins són els principals trastorns, si hi ha de més i menys greus, si es pot passar d’un trastorn a un altre..), les causes (la multicausalitat, els perfils de risc, les situacions d’estrès o el seguiment de dietes com a detonants, l’erroni sentiment de culpa dels pares, el risc per a fills o germans de malalts).

També dins aquest epígraf, la guia explica les manifestacions clíniques (d’una banda, les manifestacions físiques i les complicacions físiques en què pot derivar, i d’una altra, les manifestacions psicològiques, amb els canvis d’humor, l’aparent normalitat, i l’aïllament), el tractament (prendre consciència de la malaltia com a primer pas, el tipus de tractaments dels TCA, com l’ambulatori, l’ingrés o l’hospital de dia, les pautes a seguir, i l’equip mèdic multidisciplinar), el pronòstic (grau de recuperació, les recaigudes, i com considerar que un malalt està recuperat), i la relació dels TCA amb altres malalties (malalties psiquiàtriques, diabetis, obesitat i celiaquia).  

En la segona part, la Guia se centra en el Suport social. Analitza de manera detallada el rol del pares (gestionar els sentiments de culpa, les renúncies per fer der cuidador, i els dubtes de quin paper han de jugar en el tractament),  dels germans (si han de conèixer què li passa al malalt, el seu rol, i com els pot afectar), de la parella (què fer si la persona malalta no vol ajuda i com actuar), i dels amics (què fer i què no fer davant el coneixement del trastorn, i quin paper jugar durant el tractament).

Finalment, a la part dedicada a les Eines per a les Famílies i les Persones de Suport, la Guia explica què fer i que no fer davant d’un TCA a casa,  claus per diferenciar la persona del trastorn (quan parla i actua el trastorn i quan la persona),  i proposa un seguit d’escenaris concrets a tall d’exemple amb resposta.

La guia està pensada per ser una eina de fàcil accés, que estarà disponible online, en format responsiu i amb possibilitat de navegació. El llenguatge és molt planer i entenedor i inclou les il·lustracions creades un dels autors, el coordinador de la UTCA de Bellvitge i professor de la UAB, Fernando Fernández-Aranda.

Principals resultats de la Taula de Diàleg de Prevenció dels TCA

Amb la presentació d’aquesta guia, i després de vuit anys, l’ACC passa el relleu a l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el lideratge de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels TCA. Creada i liderada per l’ACC des del 2012, la Taula de Diàleg és una plataforma que treballa de manera multidisciplinar com un altaveu de sensibilització social sobre la prevenció i la recuperació dels trastorns alimentaris. Està integrada per representants dels diferents departaments de la Generalitat, del sector empresarial, de fundacions privades de promoció de la salut, del món universitari, i societats científiques i acadèmiques.

La seva metodologia d’actuació és per temes monogràfics, i des de la seva creació ha treballat en les temàtiques d’Anorèxia i Publicitat (2012-2014), Anorèxia i Internet (2015-2016), i Anorèxia i Família (2017-2020).

Entre les principals fites assolides, dins el monogràfic Anorèxia i Publicitat, destaca l’elaboració d’un "Decàleg de bones pràctiques" per fomentar la imatge corporal sana entre els mitjans de comunicació i els professionals de la publicitat, amb la voluntat de generar un debat sobre el tractament de la imatge corporal que es fa en el món publicitari i de la comunicació. En el marc del monogràfic Anorèxia i Internet, es van elaborar un pioner estudi sobre "Trastorns alimentaris i hàbits de cerca a internet", que va posar de manifest el paper negatiu que juguen internet i les xarxes socials en la recuperació de malalts amb dades tant reveladores com que el 60% dels pacients d'anorèxia i bulímia busquen en la seva primera cerca a internet continguts "no saludables".

Així mateix, dins el monogràfic Anorèxia i Família, la Taula va presentar un altre estudi pioner elaborat a partir d’una enquesta a familiars de malalts amb trastorns alimentaris per estudiar el rol de la família cuidadora, que va comptar amb la col·laboració de 13 hospitals públics i centres de tractament privats d’arreu de Catalunya.

La Taula de Diàleg també ha dut a terme diverses campanyes de sensibilització. Al 2013, sota el lema De nosaltres depèn la salut dels nostres fills i filles’ va impulsar una campanya de prevenció amb l’objectiu de conscienciar de la importància de fomentar hàbits alimentaris saludables i l'acceptació de la imatge corporal en nens i adolescents; al 2014 la campanya "L'anorèxia no és culpa de ningú", per conscienciar sobre la necessitat de demanar ajuda professional quan se sospita de la presència d'un trastorn de la conducta alimentària; i al 2018 la campanya “Implica’t: ingredients per un creixement saludable i feliç ”, per donar a conèixer la tasca de recerca realitzada per la Taula en aquest àmbit i aconseguir la implicació de les famílies, professionals i societat en general.

A banda d’aquestes actuacions, el Departament d’Empresa i Coneixement, del que depèn l’ACC, va impulsar una modificació legislativa del Codi de Consum per tal de poder sancionar l’apologia de l’anorèxia i la bulímia a internet, en resposta a la demanda plantejada per la Taula de Diàleg. Des de l’entrada en vigor de la normativa, pionera a Europa, al març de 2019, i gràcies a la col·laboració amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), l’ACC ha multat amb 85.000 euros una empresa per oferir allotjament a un bloc d’internet des del qual es difonen missatges que inciten a pràctiques pro-anorèxia i pro-bulímia, i no haver atès els requeriments de la Generalitat per retirar els continguts. Actualment, hi ha altres vuit expedients sancionadors en tràmit.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________