Llac

En el marc de l’Any del Turisme Sostenible la Direcció General de Turisme i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, van organitzar el passat 29 de maig a Barcelona un acte de reconeixement a aquelles organitzacions que han fet l’esforç per aconseguir una certificació Ecolabel o EMAS mitjançant el lliurament d’un certificat commemoratiu.

Aquest certificats reconeixen la bona feina feta en el  camp del medi ambient. Els certificats van ser lliurats pels consellers de d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget i de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

La Comissió Europea fa 25 anys va crear l’Etiqueta ecològica de la UE (Ecolabel) i el Sistema comunitari de gestió i auditoria ambiental (EMAS). Aquestes eines han ajudat a millorar la competitivitat del sector del turisme, generant riquesa amb el màxim respecte amb l’entorn. 

Des de la seva implantació a nivell europeu, Catalunya ha apostat fortament per reconèixer aquestes certificacions. En el camp del turisme, 100 establiments catalans han aconseguit diferents certificacions que els acredita com a respectuosos amb el medi ambient. De fet, més de la meitat dels hotels i cases rurals de l’Estat espanyol amb Ecolabel es troben al nostre país, i representen el 5% de tot Europa (23 de 479). A més, el 30% de les llicències d’Ecolabel a Catalunya pertanyen al sector del turisme.

L’Agència Catalana de Turisme està impulsant també la certificacions de sostenibilitat en el sector turístic oferint gratuïtat a les quotes d’adhesió als programes de l’Agència Catalana de Turisme per a aquelles empreses que acreditin tenir l’Ecolabel vigent.

El turisme sostenible inclou altres aspectes igual d’importants com el social o l’econòmic. L’aspecte social i econòmic en el camp del turisme sostenible és molt important ja que genera ocupació local i noves activitats econòmiques que generen riquesa al territori alhora que es manté un creixement que no perjudiqui a les generacions futures. 

El dia 31 de maig a Brussel·les va tenir lloc una jornada sobre Ecolabel en la que va participar la senyora Belinda Parris, titular de l’establiment l’Avenc de Tavertet, com a exemple de bona pràctica, per compartir la seva experiència amb UE Ecolabel i per donar consells i respostes a la resta de participants de la taula rodona.

Data d'actualització:  07.06.2017