Una ruta per viatjar al naixement de Catalunya

Selecció en un mapa dels monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics de les comarques del nord de Catalunya

El tema central de la Ruta del Pirineu Comtal és la història del naixement de Catalunya, la història de com una societat hereva del món romà i visigòtic, a les valls pirinenques catalanes entre els segles IX i XII, va adquirir una identitat diferenciada manifestada en una llengua pròpia, el català, i un nom de país, Catalunya. Des de l’Empordà fins a la Ribagorça, amb el Pirineu com a teló de fons, la ruta travessa un paisatge d’una bellesa colpidora, un escenari històric farcit de fets, personatges i llegendes, i esquitxat d’esglésies, monestirs, castells i viles que guarden el record d’aquells temps, que són també els temps de la infància d’Europa, del feudalisme, de les croades i del romànic.

Tot i que la majoria dels elements que la integren pertanyen als segles XI, XII i XIII, la ruta abasta cronològicament des dels poc coneguts anys del segle IX, quan Guifré el Pelós inicia el camí que portarà a la independència dels comtats catalans, fins al segle XV, quan la mort sense descendència del rei Martí l’Humà significarà la fi de la dinastia comtal que havia governat Catalunya durant més de cinc-cents anys.

La Ruta del Pirineu Comtal consisteix en una selecció dels monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics de les comarques del nord de Catalunya. Consta de tretze punts destacats lligats per una selecció de carreteres de trànsit lent, la majoria d’elles panoràmiques.

Data d'actualització:  26.05.2011