Girona

La ciutat de Girona ofereix al visitant una evocació del període primitiu de gestació dels comtats catalans, gràcies a la seva mítica vinculació amb la figura de Carlemany, i també a la immersió en la realitat jueva de l'edat mitjana a través del seu magnífic call. D'altra banda, la Bisbal d'Empordà és un escenari idoni per entendre el paper de l'Església en la política catalana de l'edat mitjana.

L'itinerari recomanat

Si es disposa d’un sol dia, recomanem visitar la vila comtal de Girona i el castell de la Bisbal d’Empordà. Per fer una visita completa en dos dies, proposem un itinerari que s’inicia a Girona, on es visita la ciutat i el patrimoni associat al període històric que ens ocupa. Posteriorment, caldrà sortir de Girona en direcció a Palamós, per arribar a la Bisbal d’Empordà, des d’on es pot completar l’estada visitant els conjunts medievals de Pals i Peratallada.

  1. De Girona a la Bisbal d’Empordà
  2. De la Bisbal d’Empordà a Forallac (Peratallada)
  3. De Forallac a Pals
Girona, itinerari recomanat

Informació relacionada

La història: Carlemany

No resulta estrany que els juristes catalans que durant els segles XIII al XVI provaren de racionalitzar l’estatut jurídic dels pagesos de remença de la Catalunya Vella, recorreguessin a la llegenda segons la qual la seva servitud derivava del fet no haver lluitat contra els musulmans al costat de Carlemany. Tot i això, el Gironès i les comarques veïnes ofereixen alguns dels millors exemples d’arquitectura del període carolingi, com ara el recinte emmurallat de la ciutat, completament refet i reforçat entre els segles IX i X, i que constitueix un dels més extensos i més ben conservats d’aquell moment arreu d’Europa.

L’impacte de Carlemany en la història de Girona es deu al fet que ell endegà la conquesta dels territoris situats al sud dels Pirineus (des de Navarra fins al cap de Creus), després de la qual tingué lloc la seva incorporació al regne franc. Tanmateix, tot i que la tradició ha atribuït a Carlemany la conquesta d’aquests territoris, ell no hi degué participar personalment, atès que tant Girona com Barcelona van capitular davant del seu fill Lluís. Així, la ciutat de Girona fou lliurada a Carlemany l’any 785, i el territori fou organitzat com a comtat de Girona, sota la jurisdicció de Rostany, vassall del rei.

Carlemany

Punts destacats del comtat de Girona

Visita a Girona, la ciutat de Carlemany

Girona està vinculada a la petja mítica que la figura de Carlemany (Carles I, també dit el Gran) va deixar-hi en temps de la dominació franca. Dos elements han esdevingut popularment simbòlics d’aquesta estada. En primer lloc, el campanar romànic primitiu de la catedral de Girona, del segle XI, conegut popularment com a Torre de Carlemany. En segon lloc, la Cadira de Carlemany, una cadira episcopal de marbre del mateix període. Un tercer element s’afegeix encara a aquests dos tan populars, i es conserva també al conjunt catedralici (Museu del Tresor de la Catedral): l’escultura gòtica de Sant Carlemany, obra de Jaume Cascalls, testimoni del culte que es va retre a la figura de l’emperador santificat a partir de mitjan segle XIV.

Informació pràctica

Aparcaments: A Girona hi ha aparcaments gratuïts a zones de la perifèria i privats a les proximitats del centre històric.

Punt d’acollida
Oficina d’Informació i Turisme de Girona
Rambla de la Llibertat, 1
17004 Girona (Gironès)
Tel.: (+34) 972 226 575
A/e: turisme@ajgirona.org

Informació relacionada

Passeig de les muralles

Proposem començar la visita a Girona per les seves muralles. D’origen romà i reformades durant l’època carolíngia (s. IX) i a les acaballes de l’edat mitjana (s. XIV-XV), són el límit del centre històric per l’est i són a més un magnífic mirador que ens durà a descobrir el passat baix-imperial de la ciutat. El tram comprès entre la catedral i la torre Gironella, que ara alberga el passeig Arqueològic, és testimoni de les intervencions alt-medievals sobre la muralla romana. Es distingeix de la resta pels merlets i el sobrealçament, que estan refets sobre les bases romanes. L'accés és lliure, sense horari de visita.

Monestir de Sant Pere de Galligants

El monestir de Sant Pere de Galligants és una antiga abadia benedictina construïda al segle XII. És un edifici de tres naus i quatre absis en què destaquen el campanar octogonal i el magnífic claustre, mostra exemplar del romànic català, amb columnes i pilars amb capitells de decoració vegetal i escenes de l’Evangeli. Des de 1857 és la seu del Museu d’Arqueologia de Girona, actualment integrat dins la xarxa del MNAC.

Adreça i contacte
Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona
Monestir de Sant Pere de Galligants
C/ de Santa Llúcia, 8
17007 Girona (Gironès)
Tel.: (+34) 972 202 632

Monestir Sant Pere de Galligants

Banys àrabs de Girona

Malgrat el seu nom popular, els banys de Girona no són àrabs. Es tracta d’un edifici romànic que, com els banys àrabs contemporanis d’Al-Andalus, continua la tradició romana de les termes. Són els banys més ben conservats de Catalunya. Tenen una estructura sorprenent en el sentit que des de l’exterior res permet imaginar el seu exquisit interior. Amb el tiquet d’entrada es lliura un fullet que ajuda a interpretar el recorregut. També hi ha la possibilitat de llogar una audioguia. Mereix una atenció especial la piscina octogonal sobre la qual s’alça una petita llanterna amb una cúpula que sobresurt cap a l’exterior.

Adreça i contacte
C/ de Ferran el Catòlic, s/n
17004 Girona (Gironès)
Tel.: (+34) 972 190 797

Banys àrabs

Informació relacionada

Sant Feliu de Girona
L’església estava situada al peu de l’antiga Via Augusta, al costat de la porta nord de la muralla, en el lloc d’un antic cementiri on la tradició situa la tomba de Sant Fèlix, que patí el martiri a Girona. La devoció al màrtir va ser molt gran ja des de l’antiguitat. Exemple d’aquesta devoció és el record de la corona votiva que el rei visigot Recared (s. VII) va regalar a la tomba del màrtir. A part de la singularitat de l’església, combinació de planta romànica i paraments gòtics, cal assenyalar la fortificació del segle XIII, que li confereix una gran originalitat. El visitant ha de parar atenció també als sarcòfags tardoromans i paleocristians conservats als murs laterals de l’absis, que són d’una factura impecable.

Adreça i contacte
Pujada de Sant Feliu, 29
17004 Girona (Gironès)
Tel.: (+34) 972 201 407

Sant Feliu de Girona

Catedral de Girona
Consagrada a Santa Maria, la catedral de Girona es troba en el punt més alt de la ciutat. La construcció s’inicià al segle XI en estil romànic, i continuà al XIII en el gòtic, però conservant el claustre romànic del segle XII i la torre de la mateixa època, coneguda com a torre de Carlemany. Té la particularitat de tenir la nau gòtica més ampla del món. Els elements més significatius de la catedral són: (1) entrada a la catedral, (2) nau central, (3) senyera d’Ermessenda, (4) tron de Carlemany, (5) tomba de Ramon Berenguer II, Cap d’Estopes, (6) falcó i llegenda del Cap d’Estopes, (7) torre de Carlemany, (8) claustre, (9) estàtua de Sant Carlemany i (10) Tapís de la Creació. En el Museu d’Art hi ha assenyalades les zones de les sales romàniques.

Adreça i contacte
Plaça de la Catedral
17004 Girona (Gironès)

Catedral de Girona

Informació relacionada

Museu d'Art de Girona
Si es disposa de poc temps recomanem fer una visita detallada a les sales 1 a 4, que estan dedicades a l’època romànica objecte d’aquesta guia. Entre les peces més destacades, de renom internacional, hi ha l’ara portàtil de Sant Pere de Rodes, la biga decorada de Cruïlles, capitells de Sant Pere de Rodes obra del mestre de Cabestany, les pintures de Pedrinyà i el capitell de la Canonja, totes les quals són obres mestres del romànic català.

Adreça i contacte
Pujada de la Catedral, 12
17004 Girona (Gironès)
Tel.: (+34) 972 203 834

Museu d'Art de Girona

Informació relacionada

Museu d'història dels jueus
El centre d’estudis Bonastruc ça Porta és un modern museu que presenta l’herència jueva de Girona i de Catalunya. A través de les seves sales, el visitant es podrà fer una idea clara de com vivien els jueus als calls catalans durant l’edat mitjana, com vestien, què menjaven i, fins i tot, com eren enterrats, ja que s’hi exposen diverses làpides funeràries. Un audiovisual ajuda a comprendre aquesta herència i la sala de conclusió permet la reflexió i el debat sobre el seu pes en la nostra cultura comuna.

Adreça
C/ de la Força, 8
17004 Girona (Gironès)
Tel.: (+34) 972 216 761

Informació relacionada

Visita a la Bisbal d'Empordà: el castell assetjat
Documentat des de l’any 1180, però probablement anterior, el castell de la Bisbal d’Empordà va ser, entre els segles XII i XIII, escenari dels durs enfrontaments entre els bisbes de Girona, senyors del castell, i els seus veïns, la família Cruïlles i els comtes d’Empúries. El bisbat va rebre la plena jurisdicció civil i criminal de la vila per decisió del rei Jaume I. A partir d’aquí, el bisbat va centralitzar l’administració de les seves importants possessions des del castell.

Informació pràctica

Aparcament: A la Bisbal d'Empordà hi ha un aparcament a la plaça Joan Carreras Dagas, aquest es troba situat a prop de l'entrada al barri antic.

Punt d’acollida
Oficina de Turisme de la Bisbal d’Empordà
C/ de l’Aigüeta, 17, edifici Torre Maria
17100 La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà)
Tel.: (+34) 972 645 500
Tel. oficines (Palau Abat): (+34) 972 194 004

El castell
El castell està situat al bell mig de la Bisbal. Un cop abonat el preu d’entrada, el visitant entra a la sala lateral del castell, on un audiovisual n’explica la història. A continuació, mitjançant l’ajuda d’un fullet explicatiu, podrà recórrer totes les estances de l’edifici. El castell de la Bisbal és el millor exemple conservat de romànic civil català. A la terrassa hi ha una capella, la de Sant Miquel, que sorprendrà el visitant per la puresa i la simplicitat de les seves formes i perquè des de l’exterior res apunta l’existència d’una capella amb absis rodó. A la dreta, al terra, es veu l’inici d’una escala de cargol estreta que devia comunicar amb les estances inferiors del bisbe. Des d’aquest mirador hi ha una esplèndida panoràmica sobre el paisatge del Baix Empordà.

Adreça
Plaça del Castell, s/n
17100 La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà)
Tel.: (+34) 972 645 166 / (+34) 972 645 500

Punts d'interès del comtat

Molts pobles d’interior del Baix Empordà es caracteritzen per la nombrosa presència d’edificis d’arquitectura medieval. Entre d’altres, els pobles de Peratallada i Pals, amb els seus conjunts medievals respectius, són els més recomanables per evocar els espais i els entorns urbans de l’època comtal catalana.

Conjunt medieval de Pals

És un nucli emmurallat d’encant singular. La muralla, de 170 metres de longitud, està molt ben conservada i disposa de sis torres. En un extrem del recinte, a 15 metres de la muralla, es troben les úniques restes del castell de Pals que han arribat als nostres dies, la que avui s’anomena torre de les Hores. També és interessant visitar l’església de la població, refeta al segle XIV aprofitant les pedres del castell.

Adreça i contacte
Plaça Major, 7 Castell, s/n
17256 Pals (Baix Empordà)
Tel.: (+34) 972 637 380

Informació relacionada

Conjunt medieval de Peratallada (Forallac)
Juntament amb Pals, Peratallada és un dels conjunts medievals més ben conservats i amb més encant de Catalunya. Conserva part de la seva muralla original i el castell al centre. D’aquest últim, es poden veure encara diferents fortificacions d’origen medieval, la més important de les quals és una torre mestra amb la seva muralla al voltant. Extramurs també es pot visitar l’església romànica de Sant Esteve, que, malgrat haver patit diversos processos constructius, encara conserva la sòbria elegància del romànic català.

Adreça
Ajuntament de Forallac. Àrea de Turisme
C/ Unió, 3
17111 Forallac (Baix Empordà)
Tel.: (+34) 972 645 522

Peratallada

Informació relacionada

Data d'actualització:  27.05.2011