Pirineu comtal: rutes del naixement de Catalunya

Des de l'Empordà fins a la Ribagorça, amb el Pirineu com a teló de fons, la ruta travessa un paisatge d'una bellesa colpidora, un escenari històric farcit de fets, personatges i llegendes, i esquitxat d'esglésies, monestirs, castells i viles que guarden el record d'aquells temps, que són també els temps de la infància d'Europa, del feudalisme, de les croades i del romànic.

El Camí de Sant Jaume

La recuperació dels principals brancals catalans del Camí de Sant Jaume respon a la voluntat d'integrar Catalunya en una xarxa consolidada de grans itineraris culturals europeus, dels quals el Camí de Sant Jaume esdevé l'exemple més important i representatiu. En aquest sentit, el Camí de Sant Jaume ha estat considerat "bé cultural" i reconegut com a "primer gran itinerari europeu" per l'Institut Europeu d'Itineraris Culturals, adscrit al Consell d'Europa. I, així mateix, les branques principals del camí han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Castells de Frontera

Recorregut per la Catalunya Nova a través dels castells de frontera. La ruta es pot fer d'una tirada,recorrent els castells i fortificacions visitables considerats més destacats, o bé d'una manera més pausada a partir de cinc subrutes especialitzades temàticament, que segueixen a grans trets l'evolució de la frontera medieval, des de la ratlla del Llobregat fins a les terres del Segre i l'Ebre, on trobem els imponents castells templers de Gardeny i de Miravet.

Camí ignasià

Des de les Terres de Lleida fins a la Catalunya Central travessant les comarques del Segrià, Pla d'Urgell, Urgell, Segarra, Anoia i Bages, sigui a peu, en bicicleta o a cavall, el pelegrinatge no només representa fer un camí espiritual d'introspecció personal, sinó que suposa, alhora, el privilegi de poder gaudir de tota la riquesa natural, paisagística i cultural que ofereix el Camí Ignasià al seu pas per Catalunya.