• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Artesania Catalunya obre el Programa expositiu 2020 amb les mostres "Sant Pere. Barri artesà" i "100% Foneria / 100% Belles arts"

Torna
Dimecres, 15 de gener de 2020
Artesania Catalunya- Exposicions

Artesania Catalunya- Exposicions

  • El centre d’Artesania Catalunya inaugurà demà el seu programa d’exposicions per aquest 2020, que acollirà a llarg de l’any mostres multidisciplinàries, flaixos de tendències, conferències, i activitats entorn l’artesania contemporània.
  • A partir de demà i fins el proper 12 de febrer es podrà veure l’exposició “ Sant Pere. Barri artesà”, que dóna a conèixer la història i el caràcter artesà del barri de Sant Pere, a través de peces de setze artesans que exemplifiquen l’avantguarda dels oficis més tradicionals.
  • Alhora, s’inaugura l’exposició “100% Foneria / 100% Belles arts”, que presenta les creacions d'onze joves artistes emergents, alumnes de la Facultat de Belles Arts de la UB. que han triat aquesta tècnica per concebre les seves obres. La mostra s’acompanyarà de conferències i trobades entorn aquesta disciplina mil·lenària.
  • El Flaix de tendències s’obre amb un córner dedicat al món de la joieria ètica: “ORIGEN 2020” presenta peces úniques de vuit artistes i firmes de joieria ètica amb l’objectiu de mostrar una nova concepció de la joieria que uneix expressió creativa i estètica amb valors com la sostenibilitat i la justícia social.

Artesania Catalunya inaugura demà el seu Programa d’exposicions per aquest 2020 amb les mostres “Sant Pere. Barri artesà” i “100% Foneria / 100% Belles arts”, dues exposicions que es podran veure fins el proper 12 de febrer al centre d’Artesania Catalunya ( Banys Nous, 11). El Flaix de tendències artesanals s’obre amb “ORIGEN 2020” dedicat a la joieria ètica i sostenible.

Amb l’objectiu de difondre la qualitat i l’excel·lència de l’artesania catalana, i potenciar la dinamització del sector, Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, presenta un nou programa d’exposicions per aquest 2020, que acollirà a llarg d’aquest any mostres multidisciplinàries, flaixos de tendències, conferències, i tallers entorn l’artesania més transversal i contemporània.

Demà a les 18.00 hores, s’inicia el cicle expositiu del centre, amb la inauguració d’aquestes dues exposicions, i un nou Flaix de tendències en artesania. La directora general de Comerç i del CCAM, Muntsa Vilalta, acompanyada del responsable d’Artesania Catalunya, Xavier Villas, presidirà l’acte inaugural de les tres mostres.

També hi participaran el president i la coordinadora de l’entitat Sant Pere m’Encanta, Eduard Petreñas i Marta Petreñas, el mestre artesà del barri de Sant Pere Jaume de Bargas; Montse Pena, comissaria de l’exposició 100% Foneria/ 100% Belles arts; i tres dels joiers que formen part del grup de treball dinamitzat des de Medicus Mundi amb l’objectiu de generar espais per fomentar la joieria responsable: Jorge Pérez, Daniel Bellido i Adriana Díaz.

Exposició “Sant Pere. Barri artesà”

Impulsada per l’entitat Sant Pere m’ Encanta, “Sant Pere. Barri artesà” dóna a conèixer la història i el caràcter artesà del barri de Sant Pere de Barcelona, a través d’un recull de peces de diferents artesans que exemplifiquen l’avantguarda dels oficis més tradicionals amb la incorporació del disseny en el seu dia a dia; l'ahir i l'avui de l'artesania d’aquest barri de Barcelona.

El barri de Sant Pere i Santa Caterina de Barcelona ha esdevingut un barri amb un identitat pròpia lligada a la seva tradició artesanal i comercial. El seu desenvolupament econòmic té el seu origen als nombrosos tallers artesans instal·lats que donaven servei a les fàbriques tèxtils de la zona, i alhora la seva  vocació comercial li ve donada per la proximitat al Born, antic mercat central de la ciutat, als majoristes instal·lats a la zona del carrer Trafalgar i a l’important mercat de Santa Caterina.

Tot plegat creava a mitjans de segle XX uns fluxos de ciutadans que afavorien el comerç, la relació de barri i per tant el seu creixement com a nucli.  Actualment, als pocs tallers que han sobreviscut, s’hi han sumat nous ateliers d’artistes i professionals creatius i espais de coworking tecnològic tot creant un escenari òptim per a la transformació comercial i socioeconòmica del barri.

L’exposició mostra la història i el caràcter artesà de Sant Pere i com conviuen en aquest barri tallers tan diferents, que es relacionen entre sí, barrejant oficis antics amb noves tècniques i conceptes. Dins el marc dels diferents oficis existents al barri de Sant Pere, en aquesta mostra hi participaran 16 artesans de diferents disciplines.

Expositors

Ceràmica: Tizziana Taffuri

Fusteria i restauració de mobiliari: ViraVolta

Pintura mural: Boppart

Lutier: Komorebi Guitars

Tèxtil: La Poderosa Lab

Joieria: Mistu

Serralleria: Jaume de Bargas

Vitralleria: Evelyn Fillipi

Dibuix: David Casallachs

Pelleteria: Antonio Cristiano

Estampació de teles: Mistu

Titelleria:El Gecko con botas

Il·lustració, art toys i màscares: Tweemuizen

Activitats Paral·leles

En l’exposició es podrà veure també el documental realitzat per Arthur Akmetov. “Sant Pere, barri artesà”, que documenta l'ecosistema artesà i creatiu del barri així con els seus diferents oficis.

Així mateix, es complementarà la mostra amb activitats paral·leles en diferents tallers d’artesans que participen en l’exposició: Pintura decorativa per la llar, reproduccions en guix o creació en vidre, a través de la tècnica de Tifanny ( consultar la programació i + informació aquí).

En l’acte inaugural, es podrà veure una performance artística.

Exposició 100% Foneria / 100% Belles arts

L'exposició 100% Foneria / 100% Belles Arts presenta una mostra de les habilitats, destreses i creativitat d’alumnes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, joves artistes emergents, que han triat la fosa com a tècnica per concebre les seves produccions.

El perquè d’aquesta tècnica, el valor que suposa recuperar i perpetrar el savoir faire d’un ofici històric aplicat a l’art contemporani, i l’experiència personal són algunes de les qüestions que aborda aquesta mostra en forma de trobades obertes a la participació del públic en general, així com l’oportunitat de viure en primera persona el procediment de la fosa.

Comissariada per Montse Pena Modia i Enric Teixidó Simó, a la mostra s’hi podran veure els treballs d’11 artistes amb el denominador comú d’haver creat les seves peces al departament de foneria de la Facultat de Belles Arts i amb l’interès d’utilitzar una tècnica mil·lenària en la concepció de la seva obra contemporània.

Expositors

Paula Castellón Muñiz (Barcelona 1986)

Jessica Dada Álvarez García (Barcelona 1988)

Camile Duhart Dode (Argentina 1998)

Margalida Font Ferrer (Mallorca 1962)

Gemma García Fochs (Barcelona 1998)

Mercè González Marquet (Barcelona 1995)

Miguel Molina Mestre (Barcelona 1998)

Oriol Moreno Martí (La Masó – Alt Camp 1995)

Jéssica Nava Moreno (L’Hospitalet del Llobregat 1988)

Jennifer Ros Albalá (Barcelona 1992)

Carla Saleta Esteban (Barcelona 1979)

Activitats paral·leles

La mostra s’acompanyarà d’activitats paral·leles, 6 conferències i una Taula Rodona al Centre d’Artesania Catalunya que comptarà amb professionals del món de la foneria i que abordarà els reptes del sector, la introducció de les noves tecnologies en l’ofici o bé la seva internacionalització. Alhora també es realitzarà una visita programada a la Facultat de Belles Arts de la UB, per conèixer aquesta tècnica.

Conferències:

Dijous  23 de gener / 18h
Centre Artesania Catalunya

Conferència: “Noio 50/30/20. La Foneria cavall de Troya”. A càrrec de: Dr. Joan Valle Martí (Professor titular de la Facultat de BBAA de la UB); Mario Molins (ex-alumne de la Facultat de BBAA de la UB, escultor i professor del Col·legi Salesià Santo Domingo Savio de Monzón, Osca); Alumnes actuals de la Facultat de BBAA de la UB.

Conferència: “Al voltant del Foc”. A càrrec de: Dr. Miquel Planas (Catedràtic de la Facultat de BBAA de la UB); Jose Antonio Ares (Mestre de taller de la Facultat de BBAA de la UB); Dra. Matilde Grau Armengol (Professora associada de la Facultat de BBAA de la UB i professora de l’Escola Massana. Centre d’Art i Disseny).

Dijous 30 de gener (18h)
Centre Artesania Catalunya

Conferència: “Fundición y nuevas tecnologies. Introducción a la fundición mediante procesos de impresión 3D”. A càrrec de: Dr. Francisco Javier Lozano Vilardell (Professor titular de la Facultat de BBAA de la UB); Rubèn Campo Lopez (Mestre de taller de la Facultat de BBAA de la UB).

Conferència: “Phoneria. Experiències de so i fosa”. A càrrec de: Dr. Josep Cerdà i Ferré (Catedràtic de la Facultat de BBAA de la UB); Dr. Martí Ruiz Carulla (Professor associat de la Facultat de BBAA de la UB).

Dijous 06 de febrer (18h)
Centre Artesania Catalunya

Conferència: “De Barcelona a Brussel·les. Divulgació internacional i el taller de Foneria de la Facultat de BBAA de la UB”. A càrrec de: Dr. Joan Valle Martí (Professor titular de la Facultat de BBAA de la UB); Enric Teixidó Simó (Professor associat i mestre de taller de la Facultat de BBAA de la UB).

Conferència: “Estratègies per a redescobrir l’alumini en la fosa artística”. A càrrec de: Francesc Peregrín i Monrós (Gerent de l’empresa Grupal Art S.L.); Enric Teixidó Simó (Professor associat i mestre de taller de la Facultat de BBAA de la UB).

Projecció del vídeo: “L’arbre de colades. De la idea al metall”
Taula de debat: “Entre la divulgació i l’ofici. Les foneries artístiques de Catalunya”. A càrrec de: Enric Teixidó Simó (Professor associat i mestre de taller de la Facultat de BBAA de la UB) i foneries convidades.

Dimecres 12 de febrer – Primer grup de les 11:00 a les 14:00h / Segon grup de les 16:00 a les 19:00h
Facultat de Belles Arts de la UB

Visita programada: “Viure la fosa”. A càrrec de: Enric Teixidó Simó (Professor associat i mestre de taller de la Facultat de BBAA de la UB); Dr. Joan Valle Martí Professor titular de la Facultat de BBAA de la UB. Places limitades. Inscripcions a montsepenamodia@gmail.com

Flaix de tendències: ORIGEN 2020, joieria ètica i sostenible

En els últims temps el compromís social i la sostenibilitat en la joieria és una tendència que està agafant pes en aquest sector artesanal. Amb l’objectiu de respondre a les qüestions que aquest gran repte planteja, el centre d’Artesania de Catalunya acull durant el mes de gener dues iniciatives pioneres: l’exposició ORIGEN 2020 i els Diàlegs sobre Joieria Responsable 2020, el primer d’un cicle de debats promogut per Medicus Mundi Mediterrània i un grup de treball format per vuit firmes joieres de la ciutat de Barcelona.

Ambdues propostes reivindiquen una altra forma possible de fer joieria a partir de minerals i pedres precioses obtingudes a un preu just, amb garantia de drets humans i respecte al medi ambient en tot el seu cicle de producció, que esdevé alhora necessària i especialment valuosa en un context d’emergència climàtica i social a escala global.

Artesania Catalunya ha volgut iniciar, doncs el córner de tendències en artesania, amb aquesta mostra ORIGEN 2020, joies amb segell de comerç just. Una exposició que es podrà veure a partir de demà i  que presenta peces úniques de vuit artistes i firmes de joieria ètica amb l’objectiu de donar a  conèixer una nova concepció de la joieria en la qual l’expressió creativa i estètica té tanta importància com els valors de la sostenibilitat i la justícia social.

ORIGEN 2020 fa referència a la procedència de les matèries primeres amb les que es confeccionen les joies (or, plata, gemmes, diamants), a les mines de les que s’extreuen, a les condicions laborals de les persones involucrades i a la protecció del medi ambient i la salut pública mitjançant l’ús de productes no contaminants. Les peces d’ORIGEN 2020 han estat elaborades amb or i plata Fairmined, un segell que certifica que provenen d’organitzacions mineres artesanals responsables i que aplica els següents criteris: Comerç just: Proporciona condicions de treball dignes pels miners i mineres. Garanteix la igualtat entre homes i dones i l’absència de treball infantil. Desenvolupament comunitari: Destina una part fixa de cada gram a projectes socials i mediambientals, tot contribuint a l’apoderament i el desenvolupament de les comunitats. Respecte al medi ambient: En el procés d’extracció dels metalls es segueixen els més alts estàndards internacionals per a protegir l’ecosistema.

Els 8 artistes-joiers que participen en aquesta mostra són:

adoro mi oro

Adriana Díaz Higuera

Emilie Bliguet Ehical Jewellery

JUIA Jewels

Koetania

ILFO unique ecojewels

Roc Majoral

Teresa Estapé

 Activitats paral·leles

El flaix anirà acompanyat el proper dia 30 de gener al Centre d’Artesania Catalunya de  la jornada DIÀLEGS 2020: construint joieria responsable ( 17.h). Que es presenta com un espai d’intercanvi i debat entorn als reptes i les oportunitats de la joieria responsable, també anomenada ètica o sostenible, i de l’or just certificat en tant que alternativa a les problemàtiques socials, ambientals i sobre la salut lligades a la mineria en origen.

Aquest espai pretenen ser també un punt de creació de noves aliances i fórmules capaces de fer front a les dificultats amb què topen els professionals de la joieria amb interès a adoptar pràctiques més compromeses. El Programa compta amb la projecció del documental “La Fiebre del Oro” rodat el 2017 a Cabo Delgado, Moçambic, dirigit pel premiat Raúl de la Fuente i produït per Medicus Mundi Mediterrània. Un cop finalitzat el visionat, s’obrirà el debat moderat pel periodista Marc Font, sobre joieria responsable, reptes i oportunitats i que comptarà amb Katja Jesek, membre del col·lectiu Oh my Gold; Francesc Picanyol, gerent de Majoral Joies; Natalia Uribe, departament d’estàndards i certificació de Alliance for Responsible Mining; i Carla Canal, responsable de coherència de polítiques de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona ( + informació i inscripcions aquí)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CCAM-Artesania Catalunya

El centre d’Artesania Catalunya és l’espai on el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més de la Botiga Empremtes de Catalunya, una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.

El CCAM té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________