La Generalitat declara el sabó de Montgai com a nova Zona d'Ofici Singular a Catalunya

Torna
Dijous, 08 de juny de 2017
 
·        El municipi de Montgai, a la Noguera, té una trajectòria històrica en la producció de sabó artesanal, desenvolupant dos oficis artesans singulars que van existir fins a mitjans del s. XIX: el de barrellaira i morcaire.
 
·        El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, ha anunciat avui aquest reconeixement en el marc de la inauguració al Born Centre de Cultura i Memòria, del Saló The CraftRoom, l’espai comercial de la Setmana d’Artesania de Catalunya.
 
·        Catalunya té arreu del territori manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat, amb Montgai ja són 22 els municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars, i 6 Punts d’Interès artesanals.
 
 
La Generalitat a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, ha declarat el municipi de Montgai, a la Noguera, nova Zona d’Ofici Singular a Catalunya
 
D’aquesta manera, es vol reconèixer la trajectòria històrica del municipi en la producció de sabó artesanal i el desenvolupament de dos oficis artesans singulars que van existir a Montgai fins a mitjans del s. XIX: l’ofici de barrellaira i el de morcaire.
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, ha anunciat avui aquest reconeixement en el marc de la inauguració al Born Centre de Cultura i Memòria, del Saló The CraftRoom, l’espai comercial de la Setmana d’Artesania de Catalunya que se celebra fins  el proper 11 de juny arreu de Catalunya amb una programació d’activitats entorn a l’artesania.
 
El secretari Joan Aregio ha volgut ressaltar el suport de la Generalitat als Oficis Singulars com a peça fonamental del nostre patrimoni artesà i sobretot de la llarga tradició artesana existent a Catalunya”. Aregio ha destacat que preservar-los i posar-los en valor és feina de tots ja que formen part de la nostra identitat com a país”.
 
En l’actualitat a Catalunya hi ha 150 artesans saboners acreditats, l’Associació l’Obrador d’Artesans Saboners de Catalunya – que es va crear a Montgai-, així com també la construcció d’un obrador a disposició dels saboners. A més, a Montgai es realitza la fira monogràfica NET, Fira del Sabó de Montgai, que enguany ha celebrat la seva novena edició.
 
Catalunya té arreu del territori manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat, amb Montgai ja són 22 els municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars, i 6 Punts d’Interès artesanals.
 
Adjuntem Dossier de Premsa amb informació sobre els Oficis Singulars.
 
El saló The CraftRoom
 
En el marc de la Setmana, des d’avui dia 8 a l’11 de juny el Born CCM acull el saló The CraftRoom amb prop d’una quarantena d’estands d’exposició i venda d’artesans i empreses artesanes. El Saló acull una gran mostra d’exposició i venda directa de productes artesans de diferents sectors i oficis com complements de moda, joieria, articles per a llar, objectes de regal o decoració, que completa la seva oferta amb el calendari d’activitats de la Setmana i amb Índia com a país convidat.
 
L’espai multidisciplinar i la carpa exterior acolliran una completa programació d’activitats divulgatives, d’exhibició, participatives i lúdiques, com tallers demostratius, conferències, concerts amb instruments artesans, o projecció de diferents audiovisuals sobre el fet artesà.
 
L’espai dedicat a l’artesania de l’Índia, país convidat d’enguany descobreix l’artesania d’aquest país, la seva riquesa, diversitat de tècniques i materials emprats, amb una àmplia selecció de productes i amb l’organització de diferents activitats d’intercanvi, demostració, divulgació i exhibició de l’artesania i de la cultura índia.
 
A més d’esdevenir un gran espai de contacte entre artesans i públic, el saló torna a apostar pel nou talent a través de Futur Excel·lent, l’espai del The CraftRoom on els alumnes de les escoles d’arts i disseny de Catalunya que han tret un excel·lent en el seu projecte de final de curs el mostraran a empreses, professionals i públic general. L’objectiu és apropar el nou talent al mercat laboral. Enguany hi prendran part 29 projectes excel·lents procedents de 8 escoles d’arreu de Catalunya.
 
En l’acte inaugural el secretari Joan Aregio ha estat acompanyat del president d’Indian Culture, Robert Masih,  el cònsol honorari de l’Índia, Luis Valeriano, i la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta.
 
 
Podeu consultar tot el programa aquí
 
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través de:
A Twitter:  @empresacat
A Facebook: @empresacat
Al canal de Youtube: Empresacat