• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Jornada El Futur de les competències professionals a Catalunya. Indústria

Sala Cotxeres del Palau Robert (Barcelona), 7 de març de 2019

La Secretaria d'Empresa i Competitivitat, el Consell Català de Formació Professional, l'Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva han organitzat una jornada sobre el futur de les competències professionals a Catalunya en l'àmbit de la indústria. Aquesta és la primera d'un total de quatre jornades sectorials que pretenen reflexionar sobre quines competències professionals s'han de desenvolupar en els sistemes universitari, d'ensenyament i de treball per tal d'anticipar quines seran les competències que es requeriran en el món laboral els propers anys i establir les bases inicials per establir un sistema prospectiu de competències professionals a Catalunya.

L'acte, conduit per Josep Rius, director general d'Anàlisi i Prospectiva, va ser inaugurat per Fabián Mohedano, president del Consell Català de Formació Professional. Mohedano va agrair la nombrosa presència d'empreses a la jornada i va destacar que el 55% de les empreses estan tenint problemes per trobar els perfils professionals buscats.

La jornada va comptar amb Sergio Alcaraz, director general d'Enginyeria de Nous Models de Nissan Europa i amb Laura Carnicero, gerent de formació de SEAT i directora de l'Escola de l'Aprenent d'aquesta companyia com a ponents principals. Tots dos van parlar dels nous models de formació de les seves empreses, i de l'adquisició de les noves competències i tecnologies que requeriran els seus treballadors a mig i llarg termini. Van coincidir en la necessitat de flexibilitat i de formar-se de forma continuada i en l'interès compartit entre Administració i empreses per adaptar la formació a les demandes del mercat de treball del futur.

La primera de les taules rodones de la jornada es va centrar en l'àmbit de la Formació Professional i va estar moderada per Mercè Chacón, assessora de la consellera d'Empresa i i Coneixement i va comptar amb Jordi Farrés, president d'ADECAT, Núria Pi, directora de l'Institut Català de les Qualificacions Professionals, Marc Capellades, director de Formació d'EURECAT i Àlex Lobaco, subdirector de Programes de Formació del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya. Els diversos ponents van destacar la importància de reforçar el treball conjunt i coordinat entre l'FP i l'empresa. En el torn de debat alguns assistents van criticar la rigidesa del sistema per crear nous estudis o modificar els existents i van demanar una major flexibilitat per facilitar la creació de nous perfils.

 

La segona taula de la jornada es va dedicar a la formació universitària i va estar moderada pel Dr. Josep Joan Moreso, president de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari i va comptar amb Joan Miquel Hernández Gascón, cap de l'Àrea d'Anàlisi Estratègica de la Direcció General d'Indústria, Lluís Arola, director científic d'EURECAT, Xavier Ferràs, professor del Departament d'Operacions, Innovació i Data Science a ESADE, i Carles Navarro, director general de BASF España. Els ponents van posar de manifest la importància de la tecnologia per a millorar la competitivitat del país i van alertar que el procés d'automatització, combinat amb el canvi demogràfic, poden donar lloc a un increment de les desigualtats que s'hauran d'afrontar amb nous sistemes d'innovació social. També van debatre sobre l'orientació del sistema universitari català cap a la recerca o la professionalització i sobre el trànsit entre la universitat i la formació professional.

La cloenda va anar a càrrec de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que va manifestar que l'empresa i el sistema de formació han d'anar de la mà, definir conjuntament quines són les competències que es necessiten i com s'incorporen al sistema d'educació de manera ràpida i eficient i va destacar la necessitat de proporcionar als joves la formació necessària per assolir les competències requerides per participar de ple en el futur de l'economia i la societat. També va posar en valor el treball conjunt que s'està fent entre el departaments d'Educació; Treball, Afers Socials i Famílies; Presidència, i Empresa i Coneixement en el desplegament de la Llei 10/2015, de les qualificacions i de la formació professional.

Accés a les altres sessions

Serveis a les empreses

19 de setembre de 2019

Turisme, oci i cultura

20 de novembre de 2019

Serveis a les persones

27 de febrer de 2020