• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

IV Jornada El futur de les competències professionals a Catalunya. Turisme, oci i cultura

Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya, 20 de novembre de 2019

La Secretaria d'Empresa i Competitivitat, la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva, el Consell Català de Formació Professional i l'Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya han organitzat la tercera jornada sobre el futur de les competències professionals a Catalunya, aquest cop en l'àmbit del turisme, l'oci i la cultura. L'objectiu d'aquest projecte és anticipar les competències que es requeriran en el món laboral a Catalunya l'any 2030 i establir les bases inicials per desenvolupar un sistema de prospectiva de competències professionals al nostre país. Els professionals necessitaran competències transversals i específiques i identificar-les és clau per orientar els estudiants i els treballadors en els seus itineraris formatius i professionals al llarg de la vida, el que de retruc ajuda tot el teixit productiu català.

Volem obrir un marc de debat i anàlisi i ens cal la cooperació de tots els agents públics i privats que disposen d'informació de valor prospectiu i identificar els professionals i experts que poden participar d'aquest projecte d'anticipació.

L'acte va ser conduit per Josep Rius, director general d'Anàlisi i Prospectiva, que ens va explicar que quatre departaments de la Generalitat (Educació; Treball, Afers Socials i Famílies; Empresa i Coneixement, i Presidència) estem en ple procés de desplegament de la Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals, conjuntament amb els agents socials. Es vol donar l'impuls a les polítiques públiques de formació i qualificació professionals al llarg de la vida.

La jornada va comptar amb dos ponents principals, que van establir un diàleg entre ells al voltant del Sònar per tal d'introduir la temàtica de la transformació dels perfils professionals en l'àmbit del turisme, l'oci i la cultura: el fundador i codirector del Sònar, Ricard Robles, i el president de Roca Salvatella, Genís Roca. Hi ha empreses de sectors diferents a les arts que s'hi acosten perquè des de la creativitat volen canviar els seus sistemes d'organització interna, dinamitzar el seu propi personal o millorar la comunicació amb els seus clients. Cada cop que s'engega un projecte l'organització canvia, ningú te el mateix rol en tots els projectes. Pots haver estudiat una disciplina però explorar moltes altres i així aportar punts de vista, coneixements i creativitat molt diferents.

La primera de les taules rodones de la jornada es va centrar en l'àmbit de la formació universitària i va estar moderada per Mercè Chacón, directora general de Planificació en l'àmbit d'Universitats i Recerca i va comptar amb Jordi Sellas, Strategy and Innovation for Culture and Media; Maria Abellanet, directora general del Grup CETT i Gabriel Bartra, director de continguts a elBulliFoundation. Els diversos ponents parlen de la necessitat de professionals amb un domini profund concret, una bona cultura general, que sàpiguen comunicar i que tinguin clar que l'esforç continua sent essencial, com la creativitat. Ens trobem en un context de volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat, un context d'evolució, disrupció, transformació i les coses s'han de fer, i es poden fer, diferents. El coneixement especialitzat és el fonament per a la innovació i la recerca aplicada cal per a qüestionar-s’ho tot. També la responsabilitat social i l'ètica. Es parla de que els professionals hauran de canviar de feina sovint, s'han de preparar per crear la seva pròpia ocupabilitat i tenir cura de la seva pròpia carrera. Les persones han de ser adaptables, creatives, saber respondre a reptes, tenir pensament crític i resiliència. El públic reforça la idea de la formació continua al llarg de la vida i la de treballar la creativitat des de l'escola.

La segona taula de la jornada es va dedicar a la formació professional i va estar moderada per Octavi Bono i Gispert, director general de Turisme, i va comptar amb Jordi Ficapal, director Pedagògic i d'Innovació de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi; Pilar Figueras Torruella, professora de l'INS Francesc Vidal i Barraquer de Tarragona i Sara Pérez, enòloga i propietària de la bodega Venus La Universal. El turisme, la cultura i l'oci generen un nou entorn interrelacionat i de límits poc definits i d'espais d'intersecció. Cal formar en habilitats i competències des de la interacció que es produeix entre les diferents activitats. Els ponents coincideixen en que la nostra societat té millor nivell de formació i ha canviat de valors en les qüestions mediambientals, per exemple, i això augmenta la demanda d'activitats d'oci culturals novedoses i creatives en tots els trams d'edat. Cal apostar pel treball local i comunitari, formar a tots nivells i en tota mena de sectors, sovint hibridats. Hem de ser exigents i oferir transversalitat en aquesta formació. S'ha de repensar.

La cloenda va anar a càrrec del president del Consell Català de Formació Professional, Fabian Mohedano, que va manifestar que cal que hi treballem tots plegats, els diferents Departaments de la Generalitat, les diferents administracions i institucions, els centres de formació tant professional com universitària, les empreses.

Accés a les altres sessions

Serveis a les persones

27 de febrer de 2020

Serveis a les empreses

19 de setembre de 2019

STEM - Indústria - Medi Ambient

7 de març de 2019