• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Jornada El Futur de les competències professionals a Catalunya. Serveis a les empreses

Auditori del Palau de la Generalitat, 19 de setembre de 2019

La Secretaria d'Empresa i Competitivitat, el Consell Català de Formació Professional, l'Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva han organitzat una jornada sobre el futur de les competències professionals a Catalunya en l'àmbit dels serveis a les empreses. Aquesta és la segona d'un total de quatre jornades sectorials que pretenen reflexionar sobre quines competències professionals s'han de desenvolupar en els sistemes universitari, d'ensenyament i de treball per tal d'anticipar quines seran les competències que es requeriran en el món laboral els propers anys i establir les bases inicials per establir un sistema prospectiu de competències professionals a Catalunya.

L'acte, conduit per Josep Rius, director general d'Anàlisi i Prospectiva, va ser inaugurat per Joaquim Ferrer, secretari d'Empresa i Competitivitat, que va explicar que com Administració hem d'escoltar les demandes i problemàtiques de les empreses i els centres de formació de tots els nivells. Només amb el coneixement mutu, el debat i el consens podrem enfocar les polítiques cap a un camí al servei de les empreses i les persones.

Quan discutim sobre competències professionals el que volem és reforçar totes les potes de la formació que acaben revertint en el mercat de treball, la formació professional, la universitària i la formació no reglada que es fa dins de les mateixes empreses. La potenciació del coneixement és un factor clau de la competitivitat i el ritme del canvi és exponencial i ens genera reptes a tots.

La jornada va comptar amb Xavier Sala-i-Martin, catedràtic d'Economia de la Universitat de Columbia i amb Josep Miquel Piqué, president de La Salle Technova i de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d'Innovació com a ponents principals. El primer va destacar que cal formar persones en allò que ens fa persones, no treballadors. Les màquines substituiran els humans en moltes tasques però no en creativitat, empatia, inteligència real, que no s'ha de confondre amb l'artificial. Piqué argumenta la necessitat de crear valor i treballar en la innovació oberta, així com articular la triple hèlix a partir dels reptes i prototipar. Cal que el sistema català sigui d'universitats emprenedores.

La primera de les taules rodones de la jornada es va centrar en l'àmbit de la Formació Professional i va estar moderada per Joan Lluís Espinós Espinós, director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial i va comptar amb Muntsa Vilalta Cambra, directora general de Comerç; Sílvia Miró, directora de Polítiques d'Ocupació i Formació de PIMEC; Jordi Arrufí, director de Digital Transformation Projects & DLab Director de la Fundació Mobile World Capital Barcelona i Antoni Oliva, director executiu de 22@network. Els diversos ponents van tornar a destacar, com a l'anterior Jornada, que el sistema educatiu i l'empresa han de reforçar el seu vincle, treballar de forma conjunta, adaptant els continguts formatius, que han de ser polivalents i personalitzats, a les necessitats canviants del mercat. La flexibilitat i treballar fórmules cada cop més duals (sobretot en pimes), més col·laboratives, és clau. El coneixement és també aconseguir l'adquisició de competències que permetin adaptar-nos a l'evolució del mercat i aconseguir una alta ocupabilitat de les persones.

La segona taula de la jornada es va dedicar a la formació universitària i va estar moderada per Mercè Chacón, directora general de Planificació en l'àmbit d'Universitats i Recerca, i va comptar amb Ariadna Rectoret, directora del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya; Martí Casadesús, director de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya; Maria Caprile, directora de recerca i sòcia fundadora de Notus i National expert d'Espanya a CEDEFOP; Mar Alarcón, fundadora i CEO de SocialCar i cofundadora i sòcia de 19NStrat i Fernando de la Rosa, fundador de Foxize School. Els ponents van coincidir en que hem de treballar per crear una vinculació estreta entre recerca, transferència i empresa. El sistema de formació superior ha de ser l'adequat a les necessitats de les persones i a la bona gestió del talent, que cal retenir. S'han de construir intercanvis i passarel·les entre els estudis universitaris i la FP superior, fomentar la FP post-obligatòria de nivells 4 i 5 i el reconeixement de la formació no formal. Cal col·laborar, invertir i arriscar-se.

La cloenda va anar a càrrec del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que va manifestar que en un futur proper, amb revolució digital i envelliment de la població a Europa, la possibilitat del teletreball farà que tot el panorama laboral canvi radicalment.

Accés a les altres sessions

Serveis a les persones

27 de febrer de 2020

Turisme, oci i cultura

20 de novembre de 2019

STEM - Indústria - Medi Ambient

7 de març de 2019

Taula rodona sobre el futur de les competències professionals en l'àmbit de la Formació professional

Segona ponència. La transformació dels perfils professionals en els serveis a les empreses. Com formar els nous professionals

Data d'actualització:  19.09.2019