• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

L'homenatge al llegat artesanal de Gaudí a la Sagrada Família enceta la Setmana d'Artesania de Catalunya

Torna
Dilluns, 07 d'octubre de 2019
Imatge

Imatge

  • El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha donat el tret de sortida aquest vespre a la Sagrada Família, a la VIII edició de la Setmana, en un acte on s’ha fet homenatge a la figura de l’arquitecte de prestigi internacional Antoni Gaudí, a la seva obra vinculada al món dels oficis artesanals i a tots els artesans que l’han fet possible
  • En l’acte el secretari ha destacat que els valors indissociables de l’artesania “ la imaginació, la creativitat o la sensibilitat seran els que marcaran la diferència en les societats del coneixement” i ha animat al sector “a seguir preservant-los i transmetent-los a les noves generacions”.
  • Joaquim Ferrer, en l’inici de la Setmana, ha ressaltat també que l’artesania “transmet al país un gran valor cultural, patrimonial, social i econòmic que cal potenciar, valorar i fer visible a tota la societat”
  • Fins el proper diumenge i sota el lema “artesania divina”, la Setmana programa visites guiades per mestres artesans catalans a La Sagrada Família, Casa Vicens, Palau Güell i a La Rajoleta; celebra la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, 3 mostres expositives sobre joia contemporània, demostracions d’oficis, jornades familiars i més de 100 activitats arreu del territori català
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha donat el tret de sortida aquest vespre al Claustre de la Mercè de la Basílica de la Sagrada Família, a la VIII edició de la Setmana, en un acte on s’ha homenatjat la figura de l’arquitecte de prestigi internacional Antoni Gaudí, a la seva obra vinculada al món dels oficis artesanals i a tots els artesans que l’han fet possible.
 
En l’acte inaugural, el secretari Joaquim Ferrer ha estat acompanyat de la directora general de Comerç i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM), Muntsa Vilalta, del responsable d’Artesania Catalunya de la Generalitat, Xavier Villas, del mestre artesà forjador Enric Pla que ha participat en la recuperació i construcció de la Basílica, de Jordi Soldevila, responsable del tancament en fusta de la sagristia, i del president del Gremi de la Fusta i el Moble de Catalunya, Salvador Ordóñez.
 
En aquest marc, el secretari ha volgut destacar que els valors indissociables de l’artesania “ la imaginació, la creativitat o la sensibilitat, seran els que marcaran la diferència en les societats del coneixement” i ha animat al sector “a seguir preservant-los i transmetent-los a les noves generacions”.
 
Així mateix també, ha ressaltat que l’artesania “transmet al país un gran valor cultural, patrimonial, social i econòmic que cal potenciar, valorar i fer visible a tota la societat”. En aquest sentit, Joaquim Ferrer, ha destacat el compromís del Govern per tal de potenciar l’artesania de Catalunya, per “millorar la visibilitat i reforçar el desenvolupament professional del sector artesanal, i la seva internacionalització”.
 
De la seva banda la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha explicat la programació de la Setmana d’enguany que destaca per la seva “voluntat d’obrir-se al món”, amb la celebració de la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, les 3 mostres expositives sobre joia contemporània, nacional i internacional, i aquest viatge en l’imaginari i el llegat artesanal d’Antoni Gaudí a través de les 4 vistes gratuïtes, guiades per mestres artesans que han participat en els treballs de construcció i/o recuperació, de la mateixa Sagrada Família, la Casa Vicens, el Palau Güell i a La Rajoleta
 
L'acte inaugural ha comptat amb un diàleg d'excepció entre Enric Pla, mestre forjador, i Jordi Soldevila, de l'empresa centenària responsable dels treballs en fusta de la Sagrada Família, que han reflexionar sobre el paper de Gaudí i la seva experiència. En una conversa conduïda pel president del Gremi de la Fusta i el Moble de Catalunya, Salvador Ordónez, Pla s'ha mostrat convençut que "Gaudí hauria estat content amb els resultats". Ambdós artesans han coincidit en apuntar el repte i "la responsabilitat" de formar part d'aquest projecte. En aquest sentit, Soldevila ha explicat que "hem utilitzat tècniques molt innovadores, de disseny en 3D per aconseguir resultats únics i artesans. Segur que actualment, Gaudí hauria utilitzat tota la tecnologia al seu abast".

En ser preguntats pels treballs realizats a la catedral dels que se senten més satisfets, Soldevila ha apuntat que "estic especialment content per la manera en que han encaixat els treballs en fusta amb la resta de materials, perquè hem hagut de repetir ni una sola peça". De la seva banda, Pla, que ha dut a diversos treballs a la Sagrada Família, ha reconegut especial debilitat pel "moble de la sagristia, que me'l van lliurar en dues caixes amb ferros rovellats, i en acabar, els arquitectes no sabien diferenciar les peces noves de les antigues".
 
Més informació de la programació de la Setmana aquí
 
 
CCAM-Artesania Catalunya
 
Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.
 
El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.
 
 
 
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
 
§  Instagram: artesaniacat