• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

L'edició més internacional de la Setmana d'Artesania comença demà amb més de 100 activitats arreu de Catalunya

Torna
Diumenge, 06 d'octubre de 2019
Setmana d'Artesania de Catalunya

Setmana d'Artesania de Catalunya

 
  • Catalunya compta, actualment, amb més de 8.200 artesans que ocupen gairebé 10.400 persones; 48 associacions i gremis, 48 museus i 21 fires monogràfiques d’artesania i 6 esdeveniments artesans; i alhora en l’àmbit formatiu compta amb 90 escoles de formació d’oficis artístics, reglada i no reglada, i amb l’únic grau universitari d’Artesania a l’estat espanyol.
 
  • Amb la finalitat de potenciar i fer visible tota la seva riquesa  i diversitat  i sota el lema “artesania divina”, la Setmana d’Artesania de Catalunya de la Generalitat celebra fins el proper diumenge la seva VIII edició amb una programa de més de 100 activitats a diferents espais de Barcelona i arreu de Catalunya de promoció, coneixement i difusió de l'artesania catalana i d’arreu.
 
  • Enguany s’impulsa la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, al MACBA; amb la voluntat de crear sinergies entre aquests sectors productius i creatius i potenciar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania.
 
  •  La Setmana donarà a conèixer també l’imaginari i el llegat artesanal d’Antoni Gaudí a través de 4 visites guiades per mestres artesans catalans a La Sagrada Família, Casa Vicens, Palau Güell i a la fàbrica de ceràmica modernista La Rajoleta. El programa inclou també 3 mostres expositives destinades a la joia contemporània, nacional i internacional, a més de demostracions d’oficis i una jornada matinal destinada al públic familiar.
 
 
La Generalitat a través d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), impulsa per vuitè any consecutiu la celebració de la Setmana d’Artesania de Catalunya, que tindrà lloc des de demà i fins diumenge 13 d’octubre amb un extens programa d’activitats, totes elles gratuïtes, en diversos espais de la ciutat de Barcelona i arreu del territori català. Artesans catalans de prestigi internacional, entitats, institucions i professionals del sector se sumaran a la celebració de la Setmana.
 
Sota el lema “artesania divina” (perfecta en el seu gènere, extraordinàriament bona o bella que destaca per les seves qualitats), enguany la Setmana celebra la seva edició més internacional. Ha impulsat la celebració de la I Mostra  Internacional d’Audiovisuals d’Artesania que projectarà al MACBA una selecció de 12 peces nacionals i internacionals, 2 d’elles inèdites, al voltant d’aquest sector productiu. Amb aquesta iniciativa única a Catalunya i a l’estat espanyol, es vol potenciar sinergies entre el sector artesanal i audiovisual, per generar productes de qualitat basats en processos creatius artesanals i on el protagonista és l’artesà i la seva obra.
 
Així mateix, programa 4 visites excepcionals, de la mà de mestres artesans catalans que han intervingut en la construcció o recuperació, a la Sagrada Família, Casa Vicens, Palau Güell i a la fàbrica de ceràmica modernista La Rajoleta, per donar a conèixer l’imaginari i el llegat artesanal de l’arquitecte de prestigi internacional Antoni Gaudí.
 
A més, Artesania Catalunya ha volgut dedicar en aquesta edició de la Setmana l’activitat expositiva a mostrar les tendències més innovadores i creatives en joia contemporània, a través de tres exposicions: D’altra banda, el Programa d’aquesta vuitena edició de la Setmana, inclou demostracions d’oficis i una jornada dissabte dedicada al públic més familiar, i arreu de territori català estan previstes més de 100  activitats, entre exposicions, tallers formatius i divulgatius i rutes.
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, acompanyat de la directora general de Comerç i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM), Muntsa Vilalta,  inaugurarà demà la Setmana a les 19.30 hores, a la Sagrada Família, en una jornada inaugural que comptarà, a més, amb la participació, del mestre artesà forjador Enric Pla que ha participat en la recuperació i construcció de la Basílica i Jordi Soldevila responsable del tancament en fusta de la Sagristia. Tots dos,  i el president del Gremi de la Fusta i el Moble de Catalunya, Salvador Ordoñez, explicaran, en format diàleg, el llegat artesanal de l’obra d’Antoni Gaudí.
 
Principals dades del sector artesà a Catalunya: Més de 8.200 artesans que ocupen gairebé a 10.400 persones
 
El sector artesà català compta en l’actualitat amb més de 8.200 artesans que ocupen gairebé a 10.400 persones, amb un índex de creixement en els darrers tres anys del nombre d'artesans d'un 6,8% anual, i un creixement de l'ocupació en el sector del 5,14% anual.
 
Destacar que 2.489 artesans estan acreditats amb el carnet d’artesà emès per la Generalitat, un carnet de caràcter voluntari que reconeix i acredita el domini de l’ofici   artesanal, amb un increment del 2,8% en relació a l’any anterior.
 
Aquest és un sector molt ric i divers, on es troben els oficis de ceramista, joier, fuster, puntaire, forjador, vidrier, mosaïcista, perfumista, lutier, orguener, teixidor, torner, o  enquadernador, una llarga llista inclosa dins les 14 tipologies de famílies artesanes presents a Catalunya. Aquesta riquesa no només es dóna en tipologies d’oficis, sinó també en presència en el territori: La Generalitat ha reconegut 21 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars, i 7 Punts d’Interès Artesanal arreu de Catalunya.
 
D’altra banda, destaquen les 48 associacions i gremis, 48 museus i 21 fires monogràfiques d’artesania i 6 esdeveniments artesans. I pel que a  l’àmbit formatiu, actualment hi ha 90 escoles de formació d’oficis artístics, incloent formació reglada i no reglada, i compta amb l’únic grau universitari d’Artesania a l’estat espanyol, que s’imparteix a l’Escola Massana.
 
La Setmana d’Artesania de Catalunya és una iniciativa en la qual, a través de la divulgació, el coneixement i la participació es vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement tant a Catalunya com a l’exterior, promoure el talent i la creativitat, alhora que potenciar la professionalització i comercialització del sector.
 
 
Més informació de la programació de la Setmana aquí
 
 
 
CCAM-Artesania Catalunya
 
Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.
 
El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.
 
 
 
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
 
§   Instagram:@artesaniacat