• Imprimeix

L'ocupació del sector artesà creix a Catalunya prop d'un 10% el 2017

Torna
Dilluns, 11 de juny de 2018
La dir. Gral de Comerç, Muntsa Vilalta, en la inauguració de la Setmana de l'Artesania

La dir. Gral de Comerç, Muntsa Vilalta, en la inauguració de la Setmana de l'Artesania


 ·        En el marc de l’acte inaugural de la 7a edició de la Setmana d’Artesania, la directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Muntsa Vilalta, ha donat a conèixer aquesta xifra que evidencia que el sector “està molt viu, amb 8.204 artesans en actiu i un augment del 9,7% en nombre d’artesans respecte el 2016”
 
·        Amb més de 100 activitats arreu del territori català —rutes guiades, exposicions, demostracions d’oficis, entre d’altres—  la Generalitat celebra des d’avui i fins el 17 de juny,  aquesta nova edició de la Setmana d’Artesania de Catalunya, una iniciativa impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), que vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement, promoure el talent i potenciar la professionalització del sector
 
·        En el marc de la inauguració, Vilalta també ha anunciat la celebració el 2019 del 1er Congrés d’Artesania, adreçat al sector artesà per tal de fomentar el seu talent i enfortir la seva competitivitat, un espai de reflexió i debat per generar eines de futur per al sector
 
 
Amb més de 100 activitats arreu del territori català -—rutes guiades, exposicions, demostracions d’oficis, entre d’altres—  la Generalitat celebra des d’avui i fins el 17 de juny, la 7a edició de la Setmana d’Artesania de Catalunya, una iniciativa impulsada pel Departament d’Empresa i Coneixement a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), que vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement, promoure el talent i potenciar la professionalització del sector.
 
En l’acte inaugural, que ha tingut lloc avui al Recinte Modernista de Sant Pau, amb la presència d’entitats i professionals del sector, la directora General de Comerç, Muntsa Vilalta, ha presentat la programació de la 7a Setmana d’Artesania de Catalunya, un esdeveniment que ha apuntat “potencia i recull els valors de l’artesania catalana i fa que sigui reconeguda i admirada arreu, per la seva transversalitat, identitat, ofici i internacionalitat”.
 
L’acte s’ha obert amb una diàleg sobre la innovació i el disseny aplicat en l’artesania entre el Mestre Artesà vidrier Xavi Vega, de la prestigiosa casa d’artesania en vidre Luesma&Vega, i el dissenyador i editor Oscar Guayabero.En el marc dels col·loqui, els dos experts han coincidit que "l'artesania conté uns valors intrínsecs, com la sostenibilitat, que
 
L’ocupació del sector artesà creix a Catalunya prop d’un 10,% el 2017
 
En la inauguració la directora ha donat a conèixer  que “el sector artesà és molt ric qualitativament, un àmbit productiu i creatiu petit però que presenta una evolució en xifres molt positiva”. En l’actualitat amb 8.204 artesans, un 9,68% més que el 2016, ocupa a 10.394 persones, un 9,79% més respecte l’any anterior.
 
Així mateix, en l’actualitat, 2.489 artesans estan acreditats amb el carnet d’artesà emès per la Generalitat, un carnet de caràcter voluntari que reconeix i acredita el domini de l’ofici de la persona posseïdora, “ i que ha registrat un increment del 2’85% en relació a l’any anterior” ha explicat Vilalta La directora ha remarcat en aquest sentit que “és un sector amb una paritat molt elevada, el 48,53% són dones”.
 
Vilalta també ha destacat “el dinamisme i empenta del sector” amb 48 associacions i gremis, 48 museus i 21 fires monogràfiques d’artesania i 6 esdeveniments artesans.
 
90 escoles de formació d’oficis artístics a Catalunya

D’altra banda, en l’àmbit formatiu la directora ha assenyalat la importància que té, ja que és el futur”. Actualment, a Catalunya hi ha 90 escoles de formació d’oficis artístics, incloent formació reglada i no reglada. En el curs 2017-2018 es van matricular en els diferents cicles d’arts plàstiques i disseny de grau mitjà i superior un total de 4.462 alumnes, Pel que fa a l’únic grau universitari d’Artesania a l’estat espanyol, que s’imparteix a l’Escola Massana, ja s’han graduat 330 estudiants des de la primera promoció.
 
1er Congrés d’Artesania al 2019
 
En el marc de la inauguració la directora Muntsa Vilalta ha anunciat la celebració el 2019 del 1r Congrés d’Artesania. Un esdeveniment que està previst pel proper mes de febrer, adreçat al sector artesà  com “un espai de reflexió i debat per generar eines de futur per al sector per tal de fomentar el seu talent i  enfortir la seva competitivitat. En aquest marc, Vilalta ha volgut recordar que des del Govern  s’està treballant en diferents actuacions “en el desenvolupament del Pla Estratègic de l’Artesania, en la projecció internacional de l’artesania catalana mitjançant diferents accions  a l’exterior, en la promoció i captació del talent jove que emergeix de les escoles d’Arts i Disseny de Catalunya, i en la posada en valor dels atributs genuïns de l’artesania, cultural, patrimonial, econòmic i social, fent evident a la societat que l’artesania està ben a prop de tots”
 
 
 
 
La Setmana d’Artesania de Catalunya  explora el patrimoni artesanal a través de 7 rutes guiades per la ciutat de Barcelona
 
Aquesta setena edició, el CCAM aposta per a la creació de 7 rutes guiades per la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor la singularitat del patrimoni artesanal de la capital catalana: “L’Artesania com a producte cultural”, una ruta guiada per les botigues dels museus de Barcelona; “Visita guiada al Palau Güell. Parabòlic Gaudí”, per conèixer el nexe entre geometria i creació acústica al S.XXI, de la mà del mestre artesà orguener Albert Blancafort;  “La Ruta del Mosaic”, un recorregut pel mosaic patrimonial a l'entorn de les Rambles, a càrrec de la mestra artesana mosaïcista Lívia Garreta; “Visita guiada al Hospital Sant  Pau, una ruta pel recinte històric de l'Hospital de Sant Pau incidint en el Pavelló de Sant Salvador i els túnels, a càrrec de Manel Diestre, mestre artesà ceramista; la “Visita guiada a la Casa Vicens per descobrir i conèixer les característiques de les peces ceràmiques de la primera casa de Gaudí, de la mà del mestre artesà ceramista Manel Diestre; i  la “Ruta pels tallers de Gràcia”, zona considerada d'interès artesanal de la Generalitat de Catalunya; i la ruta “Barcelona Genuine Shops amb col·laboració amb Turisme de Barcelona per botigues i tallers artesanals del barri Gòtic i el Born.
 
 
Conjuntament amb Turisme de Barcelona i en el marc del programa Barcelona Shopping City, s’ha creat la ruta L’Artesania com a producte cultural”, un recorregut a peu i en autocar per les botigues de cinc museus i espais culturals referencials de Barcelona, com són el CCCB, MACBA, Casa de les Punxes, Museu Egipci de Barcelona, Fundació Joan Miró i El Poble Espanyol, amb l’objectiu de donar a conèixer la importància de l'artesania com a element cultural i complementari en les propostes museístiques. Trobarem objectes d'art i disseny, regal i souvenir, treballats artesanalment que es produeixen especialment per aquests establiments, i molt d'ells inspirats en la temàtica del museu. Amb aquesta ruta es podrà conèixer el valor de l’objecte artesanal com a producte únic i autèntic dels museus de la ciutat de Barcelona.
 
La ruta tindrà lloc demà dimarts 12 de juny, on un guia oficial i especialitzat acompanyarà al públic i oferirà les explicacions relacionades amb la temàtica del museu i dels productes o artesans que estan representants, així com les singularitats que hi puguin haver en cadascun dels espais culturals.
 
D’altra banda, també destacar la Visita guiada a la Casa Vicensamb el mestre artesà ceramista Manel Diestre, que es realitzarà demà dimarts 12 de juny. La Casa Vicens és la primera casa d'Antoni Gaudí, construïda entre 1883 i 1885 per encàrrec del Manel Vicens i Montaner, corredor de canvi i borsa. Aquest espai es va obrir al públic el novembre passat, després d'un acurat procés de rehabilitació i restauració que han permès recuperar al màxim l'obra de Gaudí. En el conjunt del projecte, cal destacar la restauració de les peces ceràmiques, un dels elements més significatius de la casa, ja que per primera vegada Gaudí va materialitzar les seves idees al voltant de l'ús de la policromia en els edificis. Manel Diestre, responsable de la restauració realitzarà aquesta visita on es presentaran les característiques de les peces ceràmiques.
 
Consulta totes les rutes aquí
 
 
Amazing Catalonia & Crafts”, mostra dels artesans que participen a “Smithsonian Folklife Festival 2018” dels EEUU
 
Pel que fa al vessant expositiu, el CCAM donarà a conèixer amb la mostra “Amazing Catalonia & Crafts”, l’obra dels sis artesans que participen el proper mes de juliol a Washington DC, al “Smithsonian Folklife Festival 2018”, i que compta enguany amb la presència de Catalunya com  a país convidat. En la mostra i a través de diferents peces es mostra el tarannà dels oficis catalans i l’obra del cisteller Joan Farré, de la mosaïcista Lívia Garreta, la imatgeria festiva de Miquel Grima; del ceramista Josep Madrenas; el vidrer Jordi Traveria; i del forjador i escultor Enric Pla.
 
Aquests sis artesans realitzaran demostracions, conferències i tallers durant la celebració
del Smithsonian Folklife Festival, que és la trobada més important del món dedicada al patrimoni cultural immaterial, alhora que una potent plataforma per donar a conèixer, no només l’artesania, la cultura, les tradicions o la gastronomia que són objecte pròpiament del Festival, sinó també Catalunya com a país modern amb una economia cada cop més basada en la creativitat i el coneixement. La participació catalana mostrarà al festival la imatgeria festiva, la música i la dansa d’arrel, els castellers, l’artesania i les festes tradicionals, entre d’altres.
 
L’Exposició “Amazing Catalonia & Crafts” s’inaugura aquesta tarda a les 18.00 hores a la seu d’Artesania Catalunya (c/.Banys Nous 11) i es podrà visitar fins el proper 22 de juliol. L’acte inaugural comptarà amb l’actuació del violinista Asier Suberbiola. “Violí + Loops” serà un concert amb un violí clàssic adaptat al segle XXI, amb un pick-up (micròfon de contacte) que permet processar el so, gravar en el moment i crear sonoritats de música contemporània.
 
Targetó de l’exposició aquí
 
 
Artesania Catalunya, epicentre dels tallers i demostracions d’oficis artesanals
 
En aquesta edició, la seu d’Artesania Catalunya serà l’epicentre de les activitats de la Setmana, entre demostracions i tallers d’oficis artesanals. Des d’avui i fins el  17 de juny el públic podrà participar i conèixer l’art de la cistelleria, el disseny d’estampats en rajoles, o l’elaboració de tints o de perfums artesanals, entre d’altres activitats.
 
Arreu del territori català, mes enllà de la demarcació de Barcelona, estan previstes un total de 49 activitats divulgatives i de promoció dels oficis artesans autòctons. Hi ha previstes activitats obertes a tots els públics, amb l’objectiu de donar a conèixer la diversitat i riquesa i llarga tradició de l’activitat artesana catalana.
 
Consulta totes les activitats a la seu d’Artesania Catalunya aquí
 
Programa d’activitats arreu del territori aquí
 
 
78 estudiants d’escoles d’Il·lustració participen en el 4r Concurs d’Il·lustració de la bossa de la Setmana
 
Amb motiu de la celebració de la Setmana d’Artesania, la Generalitat a través del CCAM ha convocat el 4r Concurs d’Il•lustració de la bossa de  la Setmana, amb l’objectiu de posar en valor el talent dels joves estudiants, donar visibilitat a la seva creativitat i fomentar la formació en oficis artesanals. El premi està dotat amb 500€ i les bosses que es distribuiran durant la Setmana portaran impresa la il•lustració guanyadora.
 
Enguany, el comitè d’experts, encapçalat per la il·lustradora i mestra artesana Roser Capdevila, ha atorgat el premi a la proposta d’Unai Carballo Torres, estudiant de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, per l’impacte visual aconseguit amb la subtilitat de la senzillesa. Amb la il·lustració guanyadora, Carballo ha volgut reivindicar l’ofici dels cistellaires, “que són uns dels principals personatges de les fires artesanes”.  En aquesta quarta edició del concurs, han participat 5 escoles amb la presentació d’un total de 78 il·lustracions d’estudiants de grau superior d’Il·lustració.
 
-----------------------------------------------------------------
 
Segueix-nos a les xarxes a través de:
 
 
A Twitter:  @empresacat