• Imprimeix

Catalunya té 88 artesans vinculats a les Arts del Llibre i 11 escoles que formen en aquestes disciplines

Torna
Dijous, 20 d'abril de 2017
Imatge d'una demostració d'enquadernació artesanal

Imatge d'una demostració d'enquadernació artesanal

 

  • Coincidint amb la celebració de la Diada de Sant Jordi, al Centre d’Artesania Catalunya es podrà veure una demostració  d’enquadernació artesanal, un dels 6 oficis relacionats amb el procés artesanal de creació de llibres

 

  • La Generalitat reconeix les Arts del Llibre com a família artesanal que inclou sis oficis d’elaboració de llibres

 

  • Aquest diumenge serà l’últim dia per poder visitar, al Centre d’Artesania Catalunya, l’exposició “Som Llotja”, que recull peces, relacionades amb l’enquadernació artesanal, entre d’altres disciplines
 
 
Coincidint  amb la celebració de la Diada de Sant Jordi, el proper diumenge 23 d’abril, al Centre d’Artesania Catalunya és podrà veure una demostració d’enquadernació artesana, un dels 6 oficis relacionats amb el procés artesanal de creació de llibres. Aquesta activitat està organitzada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) amb la col·laboració de l’escola La Llotja.
 
La Generalitat, a través del CCAM  del Departament d’Empresa i Coneixement, reconeix les Arts del Llibre com a família artesanal que inclou els diferents oficis relacionats amb el procés artesanal de creació de llibres: cal·lígraf/a, enquadernador/a, fotògraf/a tradicional, gravador/a, il·lustrador/a i impressor/a. A Catalunya, actualment, s’identifiquen 88 persones acreditades amb el carnet d’artesà, que treballen en el món del llibre i 11 escoles que formen en disciplines vinculades a les Arts del Llibre.
 
Amb aquesta demostració d’enquadernació artesanal i coincidint amb la celebració de Sant Jordi, es vol apropar i donar a conèixer aquesta disciplina artesanal i artística al ciutadà i  posar en valor el conjunt d’oficis artesans que estan vinculats al món de llibre.
 
Per Sant Jordi fem llibre
 
La demostració estarà ubicada a l’aparador del Centre d’Artesania del CCAM (carrer Banys Nous, 11, Barcelona), de 12.00 a 14.00 hores, on es podrà veure treballar a l’estudiant d’Enquadernació de l’Escola Llotja, Juan Muñoz. L’aparador també comptarà amb una pluja de roses de ceràmica de DàvilaSerra.
 
Diumenge, 23 d’abril,  també serà l’últim dia de l’exposició “SOM LLOTJA” on, a més a més d’altres disciplines,  recull peces que van des de l’enquadernació i el gravat més clàssiques fins a les auto-publicacions de contes i còmics més contemporanis.
 
Els artesans del llibre a Catalunya
 
Actualment a Catalunya, hi ha 88 persones identificades i acreditades amb el Carnet d’Artesà, que es dediquen a un d’aquests sis oficis relacionats amb l’elaboració artesanal de llibres, partint de la matèria prima del paper i o d’altres materials similars, i utilitzant la tinta i altres materials i tècniques, per a crear llibres amb text, il·lustracions i fotografies, i incloent també el procés final d’enquadernació. Actualment s’identifiquen 37 persones acreditades en l’enquadernació, 11 en la fotografia tradicional, 26 en el gravat, 10 en la il·lustració i 4 en la impressió artesanal.
 
-  Per disciplina trobem l’ofici d’Enquadernador/a,  uneix fulls o plecs de paper amb la tècnica d’encolar o mitjançant diferents tècniques de cosit a mà. Confecciona la tapa amb diferents suports i a la vegada li fa el treball de decoració amb mosaics, nervis, etc.
 
-  El Fotògraf/a tradicional reprodueix imatges mitjançant tècniques de la fotografia tradicional del segle XIX (positivat amb càmera obscura, amb albúmines, daguerreotips, etc.).
 
-  El Gravador/a crea matrius de fusta, metall, pedra o qualsevol altre material susceptible de rebre tinta i traslladar-la al paper o a altres matèries similars, tantes vegades com sigui necessari, per mitjà d’un procés d’estampació o impressió. Inclou les següents tècniques: aiguafort, aiguatinta, sucre, vernís tou, burí, calcografia, linòleum, litografia, manera negra, monotips, punta seca, serigrafia i xilografia.
 
-  L’Il·lustrador/a produeix la seva obra mitjançant tècniques de dibuix per tal que sigui impresa i reproduïda en algun tipus de suport (paper, roba, fusta, etc.), la qual reforça generalment el missatge de l’expressió escrita i que té una clara intenció narrativa.
 
-  L’Impressor/a es dedica a la impremta gràfica, mitjançant mètodes tradicionals d’impressió sobre paper (planxes de metall o fusta que tenen gravades lletres, figures, etc.).
 
-  I el Cal·lígraf/a escriu amb un tipus de lletra artificiosament dissenyat, mitjançant processos manuals (ploma, pinzell, etc.). Es tracta d’un ofici molt antic, que actualment està orientat a la reproducció d’incunables, còpies manuscrites de documents, etc. Amb el naixement de la impremta l’ofici va quedar relegat a un àmbit més artístic que utilitari. Actualment el CCAM és coneixedor que hi ha artesans de prestigi especialitzats en aquest ofici.
 
A Catalunya hi ha 11 escoles que imparteixen formació reglada en les diverses disciplines vinculades a les Arts del Llibre:  ESCOLA LLOTJA, ESCOLA SUPERIOR DE DISSENY I ART; MASSANA, CENTRE D’ART I DISSENY; ESCOLA D’ART I SUPERIOR DE DISSENY D’OLOT; ESCOLA D’ART I DISSENY DE SANT CUGAT DEL VALLÈS; ESCOLA SERRA I ABELLA DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT; ESCOLA D'ART ILLA DE SABADELL; ESCOLA D’ART LEANDRE CRISTÒFOL DE LLEIDA; ESCOLA D’ART PAU GARGALLO DE BADALONA; EA DE MANRESA ; EA LA INDUSTRIAL; EDRA, ESCOLA D’ART I DISSENY DE RUBÍ.
 
 
 
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través de:
A Twitter:  @empresacat
A Facebook: @empresacat
Al canal de Youtube: Empresacat