• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Catalunya compta amb més de 100 professionals que es dediquen a l’elaboració artesanal de llibres

23/04/2019 10:21
Aparador del centre d'Artesania Catalunya

Aparador del centre d'Artesania Catalunya, amb roses d'elaboració artesanal.

El Consorci de Comerç Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, reconeix les Arts del Llibre com a família artesanal que inclou els diferents oficis relacionats amb el procés artesanal de creació de llibres. En concret, aquest oficis són: cal·lígraf/a, enquadernador/a, fotògraf/a tradicional, gravador/a, il·lustrador/a i impressor/a. En el marc de la diada de Sant Jordi, el CCAM vol reivindicar aquests oficis artesans vinculats al llibre.

Actualment a Catalunya, hi ha 107 artesans identificats i acreditades amb el Carnet d’Artesà/ana, que es dediquen a un d’aquests sis oficis relacionats amb l’elaboració artesanal de llibres, partint de la matèria prima del paper i o d’altres materials similars, i utilitzant la tinta i altres materials i tècniques, per a crear llibres amb text, il·lustracions i fotografies, i incloent també el procés final d’enquadernació. Específicament, hi ha 40 artesans acreditats en l’enquadernació, 13 en la fotografia tradicional, 30 en el gravat, 20 en la il·lustració i 4 en la impressió artesanal.

En el marc de la Diada, avui també l’aparador del centre d’Artesania Catalunya del CAAM ( Banys Nous, 11), s’ha vestit de roses en ceràmica, porcellana i gres d'Anna Maria Redón, José Davila i Roser Oter; i roses en forja de Berta Canals de L'art de la ferrera.

El CCAM treballa per fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa. El centre d’Artesania Catalunya , es l’espai del Consorci on es presenta una programació d’exposicions i activitats amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la vida quotidiana. També a més compta amb la Botiga Empremtes de Catalunya.