• Imprimeix

El Centre Artesania Catalunya reivindica per Sant Jordi els oficis artesans del llibre

24/04/2017 17:04
20170423 Demo enquadernació Diada de St Jordi

L'estudiant d'enquadernació de la Llotja, Juan Muñoz, durant la demostració

El Centre d’Artesania Catalunya va voler sumar-se ahir a la Diada de Sant Jordi i reinvindicar la llarga tradició catalana dels oficis artesans vinculats al llibre. Amb aquesta voluntat, el Centre -ubicat al cèntric carrer Banys, de Barcelona- va acollir una demostració d’enquadernació artesana, un dels 6 oficis relacionats amb el procés artesanal de creació de llibres. Al llarg del matí, centenars de vianants van poder presenciar en directe aquest procés artesanal de la mà de Juan Muñoz, estudiant d'enquadernació de La Llotja, escola que ha col·laborat amb el Centre d'Artesania Catalunya en aquesta iniciativa.

La Generalitat, a través del Consorci de Comerç Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, reconeix les Arts del Llibre com a família artesanal que inclou els diferents oficis relacionats amb el procés artesanal de creació de llibres: cal·lígraf/a, enquadernador/a, fotògraf/a tradicional, gravador/a, il·lustrador/a i impressor/a. A Catalunya, actualment, s’identifiquen 88 persones acreditades amb el carnet d’artesà, que treballen en el món del llibre i 11 escoles que formen en disciplines vinculades a les Arts del Llibre.

Actualment a Catalunya, hi ha 88 persones identificades i acreditades amb el Carnet d’Artesà, que es dediquen a un d’aquests sis oficis relacionats amb l’elaboració artesanal de llibres, partint de la matèria prima del paper i o d’altres materials similars, i utilitzant la tinta i altres materials i tècniques, per a crear llibres amb text, il·lustracions i fotografies, i incloent també el procés final d’enquadernació. Actualment s’identifiquen 37 persones acreditades en l’enquadernació, 11 en la fotografia tradicional, 26 en el gravat, 10 en la il·lustració i 4 en la impressió artesanal.