• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Es presenta el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement

agenda

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va ser l’escenari el passat 31 de gener de l’acte de presentació pública del Pla Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC). Una trobada amb els actors del sistema d’educació superior, de recerca i d’innovació del país que va presidir la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i que va comptar amb la participació de l'empresari i professor universitari, Genís Roca.

La consellera Chacón va reivindicar la transcendència del Pacte per donar resposta als reptes sobre el model de societat, economia i ocupació a què aspira el país: “Cal que el coneixement sigui l'eix vertebrador de les polítiques dinamitzadores per a una activitat productiva sostenible, innovadora, integradora i oberta al món. Estem posant les bases de la Catalunya del futur”. Per Chacón, una de les claus per a la prosperitat del país serà la capacitat de produir coneixement enlloc de adquirir-lo: ”Els països no inverteixen en coneixement perquè són rics. Són rics perquè inverteixen en coneixement. I estan més desenvolupats avui perquè ahir van invertir en el seu coneixement."

En la seva intervenció, la consellera va compartir l’objectiu de què el 80% del PIB català estigui basat en el coneixement propi, una fita que converteix els centres de recerca i tecnològics, les universitats i les polítiques d'innovació en “el centre de tota l'activitat econòmica i social del país”. Per Chacón, el Pacte ha d’esdevenir l'instrument que ha de permetre el desenvolupament de Catalunya com un país ric, equitatiu i lliure, perquè "només el coneixement genera societats cultes i avançades i només aquestes poden arribar a ser lliures".

Davant d’un auditori conformat per agents econòmics, socials i del coneixement del nostre país, la titular del Departament d’Empresa i Coneixement va posar en valor el PN@SC com a “marc estable i de referència de les futures polítiques en matèria d'universitats, recerca i innovació que contribueixin a fixar el percentatge d'activitat econòmica basada en coneixement propi amb valors similars als dels països capdavanters". Tot plegat, en un context de treball afavoridor de les dinàmiques de participació i diàleg que cerqui el consens entre tots els agents del sistema.

Definint el contracte social de la societat del coneixement

El consultor tecnològic Genís Roca va introduir l’acte de presentació pública del Pacte posant èmfasi en la cruïlla històrica que representa la transició cap a les societats del coneixement. Per Roca, “ens trobem a les portes d’una de les grans revolucions de la humanitat, que passa per redefinir la relació que mantenim amb la informació i la forma en què escollim gestionar un coneixement que generem de manera massiva”. Segons Roca, el PN@SC pot esdevenir una eina de gran utilitat per resoldre consensuadament “a què volem dedicar el coneixement, en mans de qui volem que estigui o per a què volem que serveixi. Són els desafiaments de les societats modernes, que han de tornar a definir allò que en el context de la Il·lustració i de la Revolució Francesa es va definir com un nou contracte social.”

Davant del repte “estructural” de la transició cap a la societat digital, Genís Roca es va mostrar partidari d’actuar amb “velocitat i contundència”. Per Roca ens trobem davant d’un veritable canvi d’era, caracteritzat per una relació més lliure i accessible amb la informació: “La ciutadania ha abraçat la tecnologia i ha reinventat la seva relació amb el coneixement. Cada cop som capaços de treballar amb més dades en temps real.”

Acte de presentació del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement celebrat al CCCB el passat 31 de gener amb la consellera Àngels Chacón i conduït per Genís Roca.

Data d'actualització:  22.02.2019