• Comparteix a Telegram
 • Comparteix a WhatsApp
 • Imprimeix

Més Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encant

Són Manresa, Montblanc, Solsona, Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montsonís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Santa Pau, Siurana i Taüll.

Acte d'entrega dels distintius

L’acte d’entrega d’aquests distintius, a Manresa, ha estat presidit per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada del director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), David Font, i davant d’una seixantena de persones entre alcaldes, regidors i tècnics dels municipis que s’hi han distingit.

La marca Ciutats i Viles amb Caràcter és una de les apostes del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, envers la promoció del turisme urbà. Manresa, Montblanc i Solsona s'afegeixen així a Girona, Lleida, Reus, tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilafranca del Penedès. Al seu torn, la marca Pobles amb Encant permet oferir al turista una proposta per tal que es pugui endinsar en el territori català i conèixer la seva diversitat i riquesa cultural i paisatgística, més enllà dels principals pols d’atracció turística. Els primers pobles en rebre aquesta distinció han estat Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montsonís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Santa Pau, Siurana i Taüll.

En la seva intervenció la consellera ha afirmat: “El creixement de turistes incontrolat l’hem de derivar i cuidar-ne la sostenibilitat. Tenim un pla estratègic amb mesures que ens diu com l’hem de gestionar. El volem desestacionalitzar, desconcentrar, diversificar-ne el producte i augmentar-ne la despesa”.

 

Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encant

La marca Ciutats i Viles amb Caràcter té com a objectiu posar en valor el patrimoni urbà de Catalunya i promocionar aquelles ciutats i viles que combinen diferents aspectes (cultura, art, gastronomia, arquitectura, innovació, etc.) per oferir al visitant una experiència completa. Hi poden optar ciutats mitjanes –pel que fa al volum de població- i viles amb una forta personalitat marcada per alguns aspectes com ara el caràcter històrico-cultural, enogastronòmic, artístico-creatiu o aquell que les defineixi i pel qual vulguin apostar.

Pel que fa a Pobles amb Encant, entès aquest com un atractiu o bellesa especial que captiva i enamora el visitant, està adreçada a pobles de menys de 2.500 habitants amb una conjunció d’aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics que contribueixen a aquesta bellesa. 

Les ciutats, viles i pobles que aconsegueixen aquesta distinció entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i adquireixen una sèrie d’avantatges com són: visibilitat en els canals de on-line de l’ACT, ús per utilitzar el distintiu exclusiu de Ciutats i Viles amb Caràcter o Pobles amb Encant, participació en accions promocionals de l’ACT (fires, workshops, presentacions, viatges de familiarització, etc.), accés al pla de formació de l’ACT o accés a informes d’intel·ligència de mercat, entre d’altres.

 

Requisits per accedir al distintiu Ciutats i Viles amb caràcter

Els municipis aspirants que vulguin optar al distintiu de Ciutats i Viles amb Caràcter han de complir sis requisits principals:

 1. Caràcter de ciutat o vila. Han de destacar com a  mínim per un dels quatre eixos de caràcter: històrico-cultural, eno-gastronòmic, artístico-creatiu o qualsevol altre caràcter que la defineixi i diferenciï de la resta.
 2. Tipologia de ciutat o vila. Han de ser capital de comarca o tenir una població compresa entre 10.000 i 50.000 habitants. Excepcionalment es podran acceptar ciutats amb una població superior que no siguin capital de comarca, sempre i quan la xifra de Béns Culturals d’Interès Nacional sigui significativa o la ciutat aporti un valor afegit notori a la marca.
 3. Existència de Béns Culturals d’Interès Nacional. Han de disposar de com a mínim tres Béns Culturals d’Interès Nacional en el nucli urbà o menys si algun d’ells és un conjunt històric.
 4. Vocació turística. Han de tenir unes infraestructures i serveis turístics, una oficina de turisme amb atenció mínima en idiomes, un web turístic en idiomes, perfils a les xarxes o senyalització turística dins la ciutat, entre d’altres requisits.
 5. Vocació de futur. Han d’estar orientades a la sostenibilitat i la innovació potenciant polítiques de recollida selectiva d’escombraries i gestió de residus, incentivant la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I), oferint punts wifi públics de lliure accés o disposant d’una seu electrònica de l’ajuntament per fer tràmits, entre d’altres.
 6. Criteris d’equipament de ciutat i paisatge urbà. Han de tenir un mínim d’equipaments i serveis orientats a millorar la vida dels ciutadans, com espais verds, comerç de proximitat, xarxa de transport públic amb horari ampli, places d’aparcament al centre de la ciutat o equipaments públics, entre d’altres.

 

Requisits per optar a Pobles amb Encant

 1. Nombre d’habitants. Han de tenir una població inferior als 2.500 habitants. Excepcionalment s’acceptaran aquelles que tinguin fins 5.000 habitants sempre i quan el nucli central de l’àrea avaluada no superi els 1.500 habitants i la seva inclusió enforteixi significativament la marca.
 2. Existència de Béns Culturals d’Interès Nacional. Han de comptar amb un mínim de dos Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) o només un, si aquest es tracta d’un conjunt històric.
 3. Vocació turística. Han de tenir unes infraestructures i serveis turístics, una oficina de turisme amb atenció mínima en idiomes, un web turístic en idiomes, perfils a les xarxes, o senyalització turística dins la ciutat, entre d’altres requisits.
 4. Qualitat arquitectònica. Es demana una estètica homogènia i harmònica en el conjunt del nucli: façanes i teulades, elements decoratius, volums construïts i un color que defineixi el poble o bé una coloració uniforme, com a principals elements.
 5. Qualitat urbanística.  Han de tenir una regulació d’integració per a les noves zones residencials i els accessos han de mantenir la línia estètica del poble. Seguidament han de complir en la seva majoria alguns requisits com tenir un espai senyalitzat per tal que els vehicles puguin aparcar de manera ordenada, el tancament permanent o temporal del nucli en favor dels vianants, discreció del cablejat elèctric i telefònic, polítiques d’integració de l’enllumenat públic o el manteniment de zones verdes.
 6. Criteris de qualitat dels Espais Naturals. Han de complir amb criteris com són els de tenir polítiques de conservació de les aigües, comptar amb una destacada bellesa i/o originalitat de l’entorn, polítiques a favor del manteniment d’aquest o disposar de miradors i paisatges en el seu entorn.

Totes aquelles ciutats, viles i pobles que compleixen aquests requeriments poden presentar la seva candidatura a l’Agència Catalana de Turisme (ACT). Un comitè d’experts, format per professionals destacats i reconeguts de diferents àmbits (arquitectes, urbanistes, gestors culturals, etc.), avalua i valida les sol·licituds i decideix quines localitats compleixen els requisits per poder entrar a formar part d’aquestes marques.

Les ciutats, viles i pobles que aconsegueixen aquesta distinció entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i adquireixen diverses avantatges.

Data d'actualització:  08.02.2019