• Imprimeix

França: París fa front al creixement d’Airbnb

L’Ajuntament de París vol frenar l’especulació immobiliària i l’encariment progressiu del preu del lloguer a la ciutat, derivats de les noves formes d’allotjament turístic, com l’oferta d’allotjament anomenat col·laboratiu d’Airbnb. Amb aquest objectiu, el consistori parisenc prepara una nova regulació d’apartaments turístics a la capital per crear un registre obligatori d’allotjaments turístics i limitar-ne el lloguer a 120 nits per any.

De fet, al mes de gener ja es va augmentar un 60% l’impost a les segones residències a París, una mesura encaminada a reduir els habitatges buits a la capital - que es calcula que són més de 100.000-, i que hauria de reportar més de 40 milions d’euros a les arques públiques.

L’oferta d’allotjament col·laboratiu a la regió Île-de-France s’ha multiplicat per gairebé sis en quatre anys. Actualment, la plataforma nord-americana Airbnb hi té registrats uns 87.000 allotjaments, 64.000 dels quals a la capital. En el mateix període de temps, el nombre de turistes que utilitzen el servei s’ha multiplicat per deu.

Es calcula que Airbnb genera 2.000 milions d’euros anuals d’activitat econòmica a Île-de-France, mentre que cada amfitrió parisenc s’embutxaca uns 2.300 euros anuals de mitjana. El creixement de la plataforma és tan espectacular que en moltes poblacions al voltant de París l’oferta d’apartaments s’ha duplicat en només un any.

El cas d’Airbnb és només la punta de l’iceberg d’un conflicte immobiliari, social i econòmic a gran escala que afecta diverses parts, des dels hotelers tradicionals, en peu de guerra per una competència que consideren deslleial i descontrolada, fins a les classes populars, cada cop amb més dificultats per accedir a un habitatge de lloguer a París. Per contra, els responsables d’Airbnb afirmen que les noves formes de negoci turístic col·laboratiu són una oportunitat per a les famílies en situació desafavorida per aconseguir uns ingressos extres i, per tant, per fugir de la precarietat i l’exclusió.

Data d'actualització:  07.07.2017