• Inici
  • 2017: Any Internacional del Turisme Sostenible

2017: Any Internacional del Turisme Sostenible

Parc Natural de Montsant

Amb motiu de la declaració del 2017 com l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament per part de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), les Nacions Unides i la Comissió Europea, la DGT i l’ACT treballaran en l’àmbit de la sostenibilitat com un valor transversal dins del model turístic propi, posant l’accent especialment en aspectes com l’ecoturisme, el turisme de natura i el turisme accessible, entre altres.

 

En aquest sentit, el director general de Turisme, Octavi Bono, ha signat, en qualitat de president de NECSTOUR (Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism), un acord amb l’OMT per tal d’impulsar conjuntament el turisme sostenible. NECSTouR i l’OMT compartiran coneixements, experiències i bones pràctiques en tot allò referent al turisme sostenible; organitzaran conjuntament workshops, jornades de formació i esdeveniments; treballaran conjuntament en el camp de la investigació, publicacions i esdeveniments relacionats amb temes d’accessibilitat, turisme cultural, i sostenibilitat; col·laboraran en els camps de la reducció d’emissions de carboni i d’eficiència energètica; fomentaran la cooperació entre la Xarxa Internacional d’Observatoris de Turisme Sostenible i el Sistema d’Indicadors Europeus de Turisme; i col·laboraran estretament amb els coordinadors de turisme i cultura de diferents regions europees per desenvolupar i promoure el turisme sostenible i rutes temàtiques.

 

Campanya de sensibilització

En el marc d’aquest any temàtic, l’ACT ha col·laborat en una iniciativa de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), per conscienciar el major nombre possible de persones sobre la importància de conservar el nostre patrimoni social, cultural, ambiental. Sota el lema #Tourism17, es convida els viatgers a gravar-se en vídeo, fent 17 girs de 360º amb la càmera, en algun lloc on han anat de vacances i que creuen que s’hauria de preservar. L’objectiu és que el sector turístic contribueixi a la sostenibilitat, i també sensibilitzar sobre el respecte al medi ambient i  la necessitat de practicar un turisme responsable. 

 

Noves acreditacions de turisme sostenible

Així mateix, cal destacar que el Parc Natural de Montsant i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han obtingut la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).  La Federació EUROPARC ha atorgat l’acreditació a aquests dos parcs naturals i l’ha renovat al del Montseny, al de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i al de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que va ser el primer parc de l’Estat en obtenir-la.

Cal afegir, a més, el parc natural del Delta de l’Ebre que també té aquesta acreditació d'àmbit europeu. La distinció d’EUROPARC certifica que el desenvolupament del turisme en aquests territoris es realitza de forma sostenible, d'acord amb els objectius de la Carta. 

Catalunya s'adhereix a la proclamació de l'OMT i impulsa un model de turisme responsable, accessible, ambientalment sostenible i socialment inclusiu.

Data d'actualització:  19.11.2020