• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Monogràfic sobre la participació catalana en projectes i actuacions europees en l’àmbit del turisme

Programes Europeus

En aquest butlletí monogràfic presentem les actuacions dutes a terme en els darrers temps per acostar-nos i ser més presents en les polítiques europees. Si Catalunya és un dels territoris europeus amb més impacte turístic cal que la seva presència en les decisions i actuacions que es prenen en el marc de les institucions europees sigui més important. I per això es va establir un pla de treball amb diferents línies d’actuació que ja han començat a donar bons resultats.

Una d’aquestes línies de treball ha estat participar més activament en una de les xarxes de regions europees dedicada a promoure el turisme competitiu i sostenible, NECSTouR, que fou creada el 2007 per Catalunya juntament amb la Toscana i la regió PACA (Provença, Alps, Costa Blava). Enguany la presidència l’ha assumit Catalunya, amb el compromís d’ampliar el nombre de regions associades, ser més presents en els debats i decisions de la Comissió i del Parlament Europeu, i presidir un nou grup de treball sobre economia col·laborativa. En el marc d’aquest grup de treball s’està organitzant una jornada a Barcelona per al pròxim 2 de desembre, de la qual trobareu més informació en aquest mateix butlletí.

Una altra xarxa en què es participa activament és la Plataforma Regions Europees de Gastronomia. Aquesta xarxa, administrada per l’IGCAT (Institut de Gastronomia, Cultura, Art i Turisme) té per finalitat posar en relleu i promoure aquelles regions d’Europa que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, i per això valora les diferents cultures alimentàries, l’educació per la salut, la sostenibilitat, la innovació gastronòmica i el turisme enogastronòmic. Catalunya ha estat declarada Regió Europea de Gastronomia per al 2016.

A més, Catalunya també és membre de l’ENAT (European Network of Accessible Tourism), de l’ISTO-OITS (International Social Tourism Organization) i de l’ECM (European Cities Marketing), entre d’altres.

Una altra línia de treball ha estat participar i aconseguir fons europeus per poder desenvolupar diferents projectes transnacionals. En aquests moments, els projectes aprovats són sis, que s’expliquen en els diferents apartats d’aquest butlletí.

L’Agència Catalana de Turisme participa com a líder en el projecte Hiking Europe, i com a soci a WILDSEA Europe, Accent Gastronomy,i també col·labora com a associat al  projecte SPIRIT YOUTH, tots ells integrats en la convocatòria d’ajuts de la Comissió Europea COSME.

Per la seva banda, la Direcció General de Turisme participa com a soci en el projecte APP TOUR YOU de la convocatòria Erasmus +, i en l’anomenat Well-O-Live, també de la convocatòria COSME.

El proper 23 de novembre es farà la presentació del projecte WELL-O-LIVE. Uns dies més tard, el 12 de desembre, es presentarà públicament el projecte APP TOUR YOU. A més, la Direcció General de Turisme també participarà en el projecte pilot “Youth on the SPOT – Special partnership on tourism” amb el projecte #IdEATE, l’objectiu del qual és millorar l’ocupabilitat i la formació en el sector turístic. Així mateix, i en el marc del Programa Interreg Europe, participa com a soci en el projecte "Sustainability of the LAND-SEA system for eco-tourism strategies".

Actualment, ens trobem en la darrera fase d’avaluació de dos projectes més presentats a la convocatòria MED i es treballa per presentar-ne un a la convocatòria POCTEFA.

D’altra banda, des de fa més de dos anys participem en la creació de la Comunitat Turisme per presentar-la a la propera convocatòria de RIS3CAT, les bases de la qual es donaran a conèixer aviat, en el marc de l’Estratègia Europea 2020.

Per últim, d’acord amb la darrera línia d’actuació del pla de treball establert es participa d’una manera més activa en la presentació de ponències en els diferents congressos i esdeveniments que organitzen el Comitè de les Regions, l’Organització Internacional de Turisme Social (ISTO), etc.

Totes aquestes línies de treball ens han permès tenir una major presència en els nous debats que es fan a escala internacional, però també conèixer i aprendre d’altres territoris que, com nosaltres, afronten els reptes que planteja el turisme en les societats actuals.

Data d'actualització:  14.11.2016