• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Land-Sea: ecoturisme a la costa catalana

La Direcció General de Turisme i l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona treballen per un turisme respectuós al litoral català.

Ecoturisme a la costa catalana

El projecte Land-Sea s’integra dins el programa europeu Interreg que ajuda els governs regionals i locals europeus a desenvolupar polítiques que generin un impacte sostenible per a les persones i els territoris, a través de la creació d’espais on compartir experiències.

Amb una durada de cinc anys i un finançament de més d’un milió d’euros, l’objectiu principal del programa és abordar les polítiques de gestió de zones costaneres, pel que fa especialment a la preservació dels ecosistemes de la costa i el seu desenvolupament socioeconòmic en clau de sostenibilitat, connectant amb estratègies d’ecoturisme.

Les regions participants són: Catalunya, Varna (Bulgària), Hamburg (Alemanya) i Molise (Itàlia). En el cas de Catalunya, els socis participants en el projecte són la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Turisme, i l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona. Els seus esforços en el marc del projecte se centraran en la preservació, protecció, promoció i desenvolupament del patrimoni natural i cultural, especialment d’aquelles àrees naturals amb interès turístic.

El sistema de zones naturals protegides de Catalunya és un dels elements clau per promoure la conservació de la biodiversitat dels espais naturals de les zones costaneres i són, al mateix temps, una atracció per a turistes. En aquest sentit, cal crear projectes, plans i polítiques que les mantinguin com a atracció turística però controlant el seu impacte mediambiental. Els principals objectius són: promoure la conservació d’àrees naturals; donar valor a aquestes àrees naturals, a la biodiversitat i al patrimoni natural de Catalunya tant des de la vessant ciutadana com de recurs turístic i promoure el desenvolupament econòmic i sostenible d’aquestes zones.

El projecte Land-Sea vol afavorir uns processos més inclusius, efectius i eficients de governança regional per incrementar i fomentar la creació de competències i habilitats a nivell institucional per al desenvolupament d’un sistema costaner sostenible, que preservi els hàbitats naturals i contextualitzi el suport al desenvolupament d’estratègies d’ecoturisme regional.

L’aproximació es fonamenta en un procés participat d’aprenentatge interregional, basat en experiència i coneixement que conclourà amb l’elaboració de quatre plans d’acció que s’hauran d’implementar en un període posterior.

Catalunya centrarà els seus esforços en la preservació, protecció, promoció i desenvolupament del patrimoni natural i cultural, especialment d’aquelles àrees naturals amb interès turístic.

Data d'actualització:  18.07.2017