• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

La ruta europea Eurovelo 8, en el seu pas per Catalunya

Aquest itinerari de cicloturisme compta al nostre territori amb més de 130 quilòmetres en funcionament i 185 elements nous de senyalització.

La ruta europea Eurovelo 8, en el seu pas per Catalunya

En el marc del programa Interreg VB MED, la Direcció General de Turisme (DGT) executa el  projecte europeu MedCycleTour, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional. Catalunya, a través de la DGT, participa com a soci en aquest projecte on, de la seva mà, també hi són presents com a associats la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat (DGIM) i el Consorci Vies Verdes de Girona. 

Amb la participació en aquest projecte, la DGT pretén promoure el desenvolupament de la ruta EuroVelo 8 i adoptar accions concretes per adequar-la i senyalitzar-la, de manera que es pugui estendre el seu ús al major nombre d’usuaris possible.

 

L’EuroVelo, xarxa europea de rutes ciclistes, és un projecte de la Federació de Ciclistes Europeus (ECF) que té com a objectiu la creació d’una xarxa de rutes de llarga distància per a cicloturistes que permeti travessar Europa. Aquesta xarxa, amb un total de 70.000 km, compta a dia d’avui amb més de 45.000 km en funcionament, repartits en 15 grans rutes que transiten per 42 països d’Europa.

El 2017, la DGT va realitzar un treball tècnic d’avaluació de la ruta EuroVelo 8 a Catalunya per identificar el millor recorregut a partir de l’aplicació dels criteris recollits en la Norma de Certificació Europea. Manual per a inspectors de ruta (ECF, 2014).

També s’han instal·lat uns comptadors per quantificar els ciclistes que estan utilitzant aquesta ruta: Un de fix a Caldes de Malavella i un altre de mòbil, entre Cassà de la Selva i Llagostera, però que s’anirà ubicant en funció de les necessitats que sorgeixin. Així mateix s’està realitzant un segon treball per conèixer les característiques d’aquests usuaris mitjançant la realització d’unes enquestes que determinin el seu perfil, preferències i motivacions, sempre d’acord amb les instruccions de l’ECF (European Cyclists Federation).

En aquesta línia, aquest estiu va tenir lloc a Santa Coloma de Farners un workshop on van participar administracions locals i agents del territori per posar en comú el pla d’actuacions a realitzar sobre la ruta, les infraestructures, la senyalització, les connexions en transport públic, els serveis i la promoció.

 

Senyalització de la ruta Eurovelo 8

Pel que fa a la senyalització, s’ha completat la del tram que comença a la Jonquera i, provisionalment, finalitza a Sils (tot i que es preveu que arribi fins a Ulldecona), amb senyals a les parts compreses entre Sant Feliu de Guíxols i Sils (39,6  km) i entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós (10,5 km). Actualment, l’Eurovelo a Catalunya comprèn 130 km, majoritàriament compartits amb part de la ruta Pirinexus del Consorci Vies Verdes de Girona.

En total, s’han col·locat 81 plaques petites de seguiment de 130x130 mm amb la imatge corporativa d’Eurovelo 8, complementada, en alguns casos, amb 10 plaques dobles de 130x390 mm amb fletxa direccional.

En els trams urbans s’han col·locat 79 vinils amb el logo de la ruta europea per aplicar en els suports urbans i facilitar a l’usuari el seguiment del recorregut a l’hora de travessar un poble. Altres elements de senyalització que s’han instal·lat són 5 banderoles direccionals de 500 x 225, i a l’entrada i sortida dels nuclis urbans s’han col·locat 8 plaques de 450x450 amb plànol municipal contemplat en el Manual de senyalització d’orientació en rutes cicloturístiques i vies ciclistes del Departament de Territori i Sostenibilitat, que informa del recorregut i inclou una breu descripció de la ruta Eurovelo 8.

Per últim, s’han instal·lat dos plafons/cartelleres de 900 x 900 on consta tota la informació referida al tram on s’ubiquen i un plànol de tota la ruta EuroVelo 8.

MEDCYCLETOUR

Data d'actualització:  02.11.2018