• Imprimeix

El conseller Baiget anuncia un Pla territorial sectorial de turisme

Ho ha fet en el marc de la conferència “Turisme: del conflicte a la governança” davant d’uns 350 empresaris del sector turístic català i representants d’administracions.

Conferència

En la seva intervenció el titular d’Empresa ha explicat que aquest Pla ha de donar resposta a aspectes com “la mobilitat turística, l’ús sostenible dels recursos naturals i culturals, la reconversió de destinacions turístiques obsoletes, la determinació de condicions favorables per a la inversió, la dinamització turística en clau de reequilibri territorial i la implementació d’una estratègia smart pel conjunt de destinacions turístiques catalanes”, entre d’altres. El Pla donarà també les pautes “per a la gestió adequada i la minimització de les externalitats negatives del turisme”.

El Pla es redactarà des del Govern però tindrà especial cura per consensuar-lo amb el sector i les diferents administracions. El Pla se suma a d’altres eines com el Pla estratègic i el Pla de màrqueting -en procés d’actualització-, el sistema d’informació i intel·ligència turística que s’està desenvolupant, l’activació de la creació del clúster TIC-Turisme, l’aprovació del nou decret del reglament de turisme, l’impost sobre les estades en establiments turístics, la promoció i el suport a la comercialització.

 

En defensa del sector turístic

Baiget ha defensat el turisme com un sector econòmic potent, tractor i font de riquesa permanent. Però ha posat de manifest que “els reptes, els nous escenaris i els nous contextos” obliguen a ser més exigents i treballar per un model “que generi ocupació de qualitat, amb remuneracions justes, que afavoreixi la descentralització i que fixi l’atenció en la despesa del turista. L’excel·lència, la innovació i el coneixement són els pilars bàsics per a la nostra competitivitat”.

“La qüestió no és si turisme sí o turisme no” ha afirmat Baiget, “sinó com gestionem la quantitat de turistes que ens visiten” per assolir un turisme sostenible en tots els àmbits. “Se’ns reclama que gestionem la complexitat” ha afirmat mostrant-se inquiet per l’estigmatització que es fa d’aquest sector. I aquest objectiu només s’assolirà amb el “diàleg des de la lleialtat” entre les administracions i el sector privat.

Per “construir espais de complicitat i de confiança” el conseller ha proposat reformular la composició i el funcionament de la Taula de Turisme i les comissions sectorials que la formen, reactivar la comissió interdepartamental de turisme i impulsar el Consell General de l’Agència Catalana de Turisme com a òrgan de consulta i debat. “Ens cal un sector potent, que gestionem plegats, amb visió i estratègia compartides, des de la participació i la governança des de l’exigència i l’excel·lència”, ha afirmat.

El conseller ha reclamat al sector vocació de servei, coordinació, innovació, excel·lència, autoexigència i visió a mig i llarg termini. Baiget ha deixat clar que el Govern té “un compromís clar, inequívoc i sense complexes” pel turisme i ha assegurat que “us defensaré com a sector però no a canvi de res ja que espero de vosaltres que respongueu”.

Document relacionat

Del conflicte a la governança

Accedeix al text de la conferència

Data d'actualització:  25.04.2017