• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Ecoturisme tot l’any, repte abordat en el II Fòrum ENS

Més de 200 assistents en aquesta trobada a Deltebre per mirar de fer vius els territoris i les empreses d'ecoturisme els dotze mesos de l’any.

 Ecoturisme tot l’any, repte abordat en el II Fòrum ENS a Deltebre

Un dels objectius principals del Pla estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022 és el d’afavorir pràctiques sostenibles que apostin per la qualitat, que preservin l’entorn i que contribueixin a desestacionalitzar i descentralitzar els fluxos turístics.

En línia amb aquestes prioritats, la segona edició del Fòrum ENS, celebrada al Centre Fluvial del Delta, ha comptat amb un programa molt complet: ponències, taules de debat, sessions de treball participatives, una àgora de projectes i moltes altres activitats, tot plegat amb l'objectiu de trobar propostes de com fer vius els territoris i les empreses d'ecoturisme durant tot l’any i com millorar la desestacionalització ecoturística posant en valor la natura i creant productes diferenciats per temporada.

A tall d’exemple, la taula debat “Obert per vacances: Solucions per a fer viables tot l’any serveis i equipaments d’ecoturisme” ha servit per exposar les particularitats de diversos territoris i les fórmules en les que estan treballant per desestacionalitzar les arribades de turistes a cada un dels territoris. Les reflexions han permès compartir amb la resta de professionals les experiències que estan fent possible i rentable l’ecoturisme tot l’any en les respectives destinacions.

Així mateix, les idees sorgides en el marc de la taula “Comunicar ecoturisme 365 dies: Missatges que promouen destins i contribueixen a una bona gestió” han permès als assistents conèixer casos pràctics de comunicació de destinacions. Els professionals han fet una aproximació sobre com promoure l’ecoturisme al llarg de l’any contribuint també a la bona gestió i aprofitament dels recursos i a la conservació de l’entorn.

En la jornada de cloenda, el Fòrum ha comptat amb la presència d’Hector Ceballos-Lascuráin, referent a nivell mundial i considerat el creador del terme Ecoturisme, que ha assegurat que Catalunya ja és una destinació de referència en aquest segment turístic de gran creixement i projecció.

Les conclusions han posat de manifest els importants avantatges competitius de Catalunya com destinació de turisme sostenible i de natura per l’àmplia diversitat de recursos i hàbitats naturals, juntament amb la varietat climàtica fa que es pugui desenvolupar l’ecoturisme durant els 365 dies de l’any.

Els professionals de l’ecoturisme a Catalunya s’han plantejat diferents reptes per treballar l’ecoturisme com són la formació, el treball en xarxa o la cooperació públicoprivada i privat-privat. També han abordat la importància de la planificació prèvia en  el territori amb una visió àmplia que englobi tots els aspectes d'un turisme sostenible. Altres dos punts traçats com a conclusió i repte de futur han estat la necessitat de fer una promoció més segmentada i especialitzada en mercats i perfils, i la d’obtenir dades per aprofundir en el coneixement del sector.

El Fòrum ENS està organitzat pel departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i impulsat per la Taula d'Ecoturisme de Catalunya (ens participatiu publicoprivat que avalua i fa el seguiment del Pla NaturCAT2020). La trobada ha comptat enguany amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Deltebre i l'Associació d’Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l’Ebre.

 

El Fòrum ENS ha posat de manifest els importants avantatges competitius de Catalunya com destinació de turisme sostenible i de natura per l’àmplia diversitat de recursos i hàbitats naturals, juntament amb la varietat climàtica fa que es pugui desenvolupar l’ecoturisme durant els 365 dies de l’any.

Data d'actualització:  22.11.2019