• Comparteix a Telegram
  • Comparteix a WhatsApp
  • Imprimeix

Black Friday

Black Friday

QUÈ

El divendres negre és l’endemà del dia d’Acció de Gràcies als Estats Units, el quart dijous de novembre, tradicionalment indica l’inici de la temporada de compres de Nadal. Enguany serà el 25 de novembre i els detallistes ja fan previsions de com seran les vendes nadalenques. Des de l’any 2005, aquest dia es caracteritza per ser el que més vendes registra de l’any. Recentment, aquesta tradició s’està imposant d’una manera incipient a països com Austràlia i Regne Unit.

El terme “Black Friday” ve de Filadèlfia, de l’any 1966, i en aquell moment pretenia descriure la gran afluència de persones i vehicles el dia després d’Acció de Gràcies. Fins anys més tard no es va utilitzar l’expressió ‘en negre’ per fer referència a l’elevada obtenció de beneficis per part dels detallistes en aquesta jornada.

COM

Als Estats Units s’estan avançant tant les compres nadalenques que gairebé el 40% dels consumidors les han començat abans de Halloween (1 de novembre). Cada any s’inicien abans, fins al punt que enguany s’ironitzava amb el fet que la campanya de Nadal havia començat al Setembre. Un altre 40,0% dels consumidors farà les compres al novembre, el 17,0% les farà durant les dues primeres setmanes de desembre, i un 4,1% ho deixarà per les dues últimes de desembre.

Cada any milers de compradors esperen ansiosos el Black Friday per poder gaudir d’una jornada de compres caracteritzada per múltiples promocions que els permeten adquirir més de la meitat dels regals nadalencs. Els detallistes saben que és una data important per impulsar les vendes als Estats Units i ho saben aprofitar.

Segons l’estudi sobre les intencions i accions dels consumidors per Nadal de la Federació Nacional de Detallistes dels Estats Units, els compradors diuen que en aquestes festes gastaran una mitjana de $704,18 en regals i productes de temporada, xifra lleugerament inferior a la de l'any passat $718,98. Segons l'enquesta, la major part de la despesa ($403,26)  serà destinada a regals per a la família. Altres partides importants són la decoració ($46,73) i el menjar ($96,75).

Pel que fa als regals, la llista de preferències dels estadounidencs és la següent: accessoris de vestir o roba (50,0%), electrònica de consum o accessoris relacionats amb la informàtica (35,4%), joieria (22,8%) i articles de cura personal (19,3%). A part, un 57,7% dels compradors manifesten que els agradaria rebre una targeta regal.

El que més valoren de les compres en aquest moment de l’any són els descomptes en els preus (41,6%), per aquest motiu cada vegada més gent va a buscar ofertes de detallistes a Internet. L’estudi preveu que cada comprador  efectuarà el 36% de les compres nadalenques en línia i que el 47% buscaran ofertes a la xarxa. Els adults de 25-34 anys, molts dels quals tenen fills petits i busquen la comoditat, faran el 43,7% de les seves compres en línia, més que qualsevol altre grup d'edat. Els compradors en línia es creu que gastaran gairebé un 22% més que aquells que només van a les botigues físiques.

PER QUÈ

Són nombrosos els motius que expliquen que aquest dia sigui un èxit en vendes. D’una banda, és el primer dia després de l’última gran festa abans de Nadal, de manera que per molts el Black Friday inaugura la temporada nadalenca.

D’altra banda, els empresaris i detallistes afavoreixen que els consumidors surtin al carrer. La majoria de treballadors fan pont, el que augmenta el nombre de compradors potencials. Els detallistes ofereixen horaris d’obertura molt generosos: obren molt d’hora, alguns estan oberts des de les 10 de la nit del dia d’Acció de Gràcies, i no tanquen fins tard, en algunes botigues reben clients fins a la mitjanit del divendres.

Els potencials clients busquen “gangues”, per això comparen preus i productes de moltes botigues, siguin físiques o virtuals. Els detallistes són molt conscients que els consumidors tenen cada vegada uns pressupostos més ajustats i durant el Black Friday els fan ofertes molt atractives que aquests no poden rebutjar: els fan regals per cada compra, els ofereixen ampliacions de garantia pel mateix preu, o simplement tenen grans descomptes.

Enllaços:

Informació relacionada

Data d'actualització:  10.11.2011