Comparativa de les mesures amb impacte econòmic per fer front a la crisi provocada per la covid19

En aquest apartat es presenten les principals restriccions i mesures que, per una banda, diversos estats i regions d’arreu del món i, per l’altra les comunitats autònomes apliquen en relació a la Covid19.  La informació focalitza principalment els àmbits sectorials de restauració, comerç, oci i hoteleria, tot i que també s’ofereix informació sobre restriccions generals de mobilitat i algunes  de les dades bàsiques sanitàries que permeten fer un seguiment de l’evolució de la pandèmia.  El recull no pretén ser una visió exhaustiva i detallada de la gestió de la pandèmia en els diversos territoris, ofereix una visió general de les principals actuacions.  La revisió de la informació i, quan correspon, la seva actualització és setmanal i es basa en fonts governamentals  dels diferents estats i territoris.

 

Darreres actualitzacions

(Setmana del 4 al 10 de setembre de 2021)

La Incidència Acumulada a 14 dies (IA-14) de les CCAA és molt baixa comparada amb les xifres de finals de juliol. Les comunitats amb els valors més alts són Cantàbria, Castella La Manxa, Euskadi i Extremadura, amb valors entre els 180 i els 230 punts. Astúries i les Canàries són les dues comunitats per sota dels 100 punts, i la resta estan entre els 100 i els 180.

Pel que fa a les mesures aplicades, a bona part de comunitats hi segueixen havent-hi restriccions o recomanacions relatives al nombre de persones que es poden reunir, però a Catalunya i al País Valencià s’han eliminat aquest tipus de mesures. El toc de queda només resta vigent en algun municipi d’Andalusia, i el sector econòmic amb majors restriccions segueix sent el de l’oci nocturn, que manté restriccions horàries i d’aforament a totes les comunitats.

Quant a la situació epidemiològica a nivell internacional, a Europa destaquen Alemanya i França, que voregen els 75.000 casos de covid detectats en la darrera setmana, i els 250 i 500 morts per covid respectivament, en el mateix període. Itàlia també supera els 400 decessos però amb la meitat de casos positius que els dos països anteriors. Per últim, el Regne Unit s’apropa als 270.000 casos i supera els 900 morts.

Fora d’Europa, als Estats Units superen el milió de casos i els 10.000 morts la darrera setmana. Al Japó s’apropen als 100.000 casos i els 400 morts. A Austràlia, hi ha hagut 48 morts per covid la darrera setmana, una xifra prou alta tenint en compte l’històric del país, coincidint amb l’estació hivernal i amb un percentatge de vacunació completa que no arriba al 40%.

En relació a les mesures restrictives, a França, a partir del 9 d’agost, el passaport sanitari es fa obligatori a cafeteries, restaurants, centres comercials, hospitals, residències, establiments medico-socials, i per viatjar en avions, trens i autocars en viatges de llarga distància. Anteriorment ja era obligatori per entrar a tots els llocs d’oci i cultura amb capacitat de més de 50 persones.

A Alemanya, algunes ciutats com Berlin reobren a finals d’agost l’oci nocturn, a les persones que ja estiguin vacunades o s’hagin recuperat de la covid, arrel de sentències judicials que dictaminen que no es poden aplicar mesures tan restrictives a aquests col·lectius.

Als Països Baixos, on el Govern havia fet marxa enrere amb l’obertura de l’oci nocturn i havia tancat el sector del 10 de juliol al 13 d’agost, s'allarga aquest tancament fins l'1 de novembre. A Bèlgica, on el 90% de les persones majors de 65 anys i persones vulnerables i gairebé el 70% de la població total ha estat vacunada, han aixecat la major part de restriccions l’1 de setembre, atenent la bona evolució de la pandèmia. El sector de l’hostaleria ja no pateix cap mena de restricció. Per al sector de l’oci nocturn la data de tornada a la normalitat es preveu per a l’1 d’octubre.

El Govern de Dinamarca declara que té la covid sota control i a partir del 10 de setembre aixecarà totes les restriccions, inclosa l’obligació de mostrar el passaport covid per entrar a establiments d’oci nocturn. Només manté les restriccions a les entrades de viatgers.

A Portugal, s’entra a la segona fase d’aixecament de restriccions a partir del 20 d’agost, atès que el 70% de la població està vacunada. Els restaurants, cafeteries i pastisseries passen a tenir un límit màxim de vuit persones per grup a l’interior i de 15 persones per grup a les terrasses, a partir del 23 d'agost. La següent i última fase entrarà en vigor quan el 85% de la població estigui totalment vacunada. A Irlanda reobre completament el sector de l’hostaleria a finals de juliol només per a persones amb passaport sanitari.

A Suïssa també caldrà mostrar el passaport sanitari per entrar a bars i restaurants a partir del 13 de setembre. A Luxemburg, l’allotjament dels clients en restaurants, bars i cafeteries està subjecte a normes específiques en funció del sistema en què aquests establiments opten per operar. Els propietaris de restaurants, bars i cafeteries poden triar si volen optar pel sistema CovidCheck o no.

A l’estat de Nova York, s’exigeix un test setmanal de covid als mestres, professors i treballadors de centres educatius si no disposen de la pauta de vacunació completa. A l’Argentina s’estén fins l’1 d’octubre l’aplicació del decret que estableix diferents mesures restrictives segons la situació epidemiològica a cada província del país.

Al Japó hi ha diverses prefectures en estat d’emergència, que inclou el tancament del sector de la restauració, fins a mitjans o finals de setembre.A Hong Kong, a partir del 2 de setembre s'estableixen diferents requisits de nombre de persones per taula i aforament segons el tipus d'establiment.

A Austràlia, durant el mes de setembre hi ha en vigor mesures de confinament domiciliari a l’àrea metropolitana de Melbourne, l’àrea metropolitana de Sydney i la resta de l’estat de Nova Gal·les del Sud, i Canberra. Només el 37% de la població australiana ha rebut la pauta completa de vacunació.

A Nova Zelanda, Auckland es troba en fase d'alerta 4 (que implica mesures de confinament domiciliari) amb més de 600 casos actius.

Històric

Data d'actualització:  10.09.2021