Comparativa de les mesures amb impacte econòmic per fer front a la crisi provocada per la covid19

En aquest apartat es presenten les principals restriccions i mesures que, per una banda, diversos estats i regions d’arreu del món i, per l’altra les comunitats autònomes apliquen en relació a la Covid19.  La informació focalitza principalment els àmbits sectorials de restauració, comerç, oci i hoteleria, tot i que també s’ofereix informació sobre restriccions generals de mobilitat i algunes  de les dades bàsiques sanitàries que permeten fer un seguiment de l’evolució de la pandèmia.  El recull no pretén ser una visió exhaustiva i detallada de la gestió de la pandèmia en els diversos territoris, ofereix una visió general de les principals actuacions.  La revisió de la informació i, quan correspon, la seva actualització és setmanal i es basa en fonts governamentals  dels diferents estats i territoris.

 

Darreres actualitzacions

(Setmana del 13 al 19 de febrer de 2021)
 
Pel que respecta a les CCAA, la incidència acumulada a 14 dies (IA-14), es redueixen en més de 400 punts al País Valencià. La reducció és de més de 300 punts a les dues Castelles, Extremadura i a la Rioja. En més de 200 punts a Andalusia, Aragó, Astúries, Galícia, Madrid i Múrcia. A Navarra i a les Illes Balears la reducció és de 100 punts. A la resta de comunitats les reduccions són poc rellevants.

Les restriccions es mantenen majoritàriament en els mateixos termes que en setmanes anteriors, tot i que s'han incrementat o flexibilitzant algunes restriccions però de manera molt limitada en relació a reducció o increment d'horaris a comerços i restauració i confinaments i tocs de queda.

A Castella-La Manxa tots els clients de bars i restaurants han de descarregar-se una aplicació mòbil per facilitar el rastreig de casos de COVID-19. A Castella-Lleó el Tribunal Suprem ha decretat la suspensió de l'avançament a les 20 hores del toc de queda, retornant a les 22 hores. El govern autonòmic ha reaccionat afegint un horari màxim per a establiments i activitats essencials que hauran de tancar a les 20 hores.

A Extremadura es prohibeixen els TV i la música als locals d’hostaleria per evitar que la gent cridi en el seu interior. També s'hi incrementen les restriccions en els horaris d’obertura dels comerços. A Galícia els comerços no essencials poden tornar a obrir en els seus horaris habituals, excepte els centres comercials que els caps de setmana han de tancar. A la Comunitat de Madrid, el toc de queda passsa de les 22 hores a les 23 hores, de manera que els locals de restauració també poden tancar a les 23 hores, tot i que només poden admetre clients fins les 22 hores.

A Múrcia han aixecat el tancament municipal a les principals ciutats. A Navarra han prohibit el consum a l'interior de bars i restaurants fins al 25 de febrer. A Euskadi, el Govern basc permet a partir del dia 15 de febrer, la mobilitat entre municipis limítrofs per a la realització d'activitats socioeconòmiques i esportives a l'aire lliure.

En el cas de La Rioja, la comunitat es troba tancada, i fins a la mitjanit del 22 de febrer també ho estan els seus municipis. En aquesta data s'acabarà el confinament municipal i a partir d'aquesta mateixa data el toc de queda serà de 23:00 a 05:00 hores. També s'hi reobrirà tota l’activitat no essencial.

Però paral·lelament, l'Organització Mundial de la Salut ha fet referència expressa a Espanya respecte als seus plans de desescalada. L'organisme va advertir de la falsa sensació de seguretat que està generant l'inici del procés de vacunació. Tot i que s'ha constatat una relativa disminució dels contagis a Espanya, s'alerta que la transmissió de virus continua sent molt alta.

A escala internacional i pel que respecta al context epidemiològic, continua la tendència positiva de la setmana anterior. Decau el nombre de nous casos i morts a tot arreu, excepte en alguns països com els Països Baixos (12 morts més) o Àustria i Finlàndia (302 i 70 nous contagiats més, respectivament).

A Alemanya s’ha decidit la implementació de tests ràpids i gratuïts per a tota la ciutadania a partir de l’1 de març. A Bèlgica, les perruqueries i centres d’estètica han reobert aquesta setmana després d’un tancament de quasi quatre mesos. Holanda ha ampliat les restriccions fins el 2 de març, mesura que inicialment va ser anul·lada pels tribunals esgrimint que la pandèmia no es pot qualificar d’emergència i no habilita a la limitació de drets. El govern va impugnar la decisió i s’hi ha permès l’ampliació, tot i que els tribunals decidiran la propera setmana sobre la qüestió.

A Itàlia les autoritats sanitàries han endurit les restriccions a les regions de la Toscana, Ligúria, Abruços i Trentino davant els increments de casos de coronavirus, de manera que passen a estat d'alerta taronja. La resta del país continua en zona groga, amb mesures menys restrictives. A Portugal s’amplien les restriccions fins l’1 de març, en el moment més crític de la pandèmia des dels seus inicis fa un any.

A Israel es preveuen restriccions més intenses per la festivitat de Purim (tradició jueva) que se celebra entre el 23 i 26 de febrer. El Ministeri de Salut estudia la legislació per exigir que els mestres no vacunats i altres treballadors se sotmetin a proves cada dos dies.

A Nova Zelanda hi ha hagut el primer mort per covid en mesos, fet que coincideix amb el confinament de la ciutat d’Auckland durant 3 dies per un rebrot de 3 persones. A Austràlia, on augmenta el nombre de contagiats en 9 persones, també es confina tot l’estat de Victòria durant 5 dies per un rebrot de 13 persones.

Com a pauta general, a la resta de països continuen vigents les mateixes restriccions fins a finals de febrer o la primera setmana de març.
Data d'actualització:  19.02.2021